Отбелязваме 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий

Снимка: Ани Петрова

24 май –  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в София традиционно ще бъде отбелязан с шествие и празнична програма пред Народната библиотека, която ще започне в 11 ч.

Традиционното шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

„Каним всички софиянци на 24 май от 11 часа за най-масовото изпяване на химна „Върви, народе възродени“ по случай 130 г. от написването му, както и 50 г. от поставянето на паметника на Кирил и Методий“, заяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на София.

Пред Народната библиотека „сме поканени един млад български поет – Иван Ланджев, да произнесе националното слово като представител на младата българска интелигенция, и след това от 12 часа всички училища ще представят пред Народния театър своите програми“, каза още Боршош.

До утре в митрополитския храм „Св.Неделя“ в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в църквата „Света Неделя“. Мощите бяха донесени от Есфигменската света обител, където се съхраняват.

В чест на светите братя от 9 часа в катедралния храм ще бъде отслужена архиерейска света литургия. В 17 часа е вечерната служба. От 18 часа започва маслосвет за здраве и благоденствие на вярващите пред светите мощи на славянските просветители.

На светите братя Кирил и Методий дължим не просто нашата азбука, а нашето национално самочувствие, заявява в приветствие по повод 24 май министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. По думите му, от нашите общи усилия днес зависи да запазим стратегическото място на България не само в културно-историческото наследство, но и в настоящето и бъдещето на Европа.

Министър Денков поздравява всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българския език, българската култура, духовност и традиция. „Докато ви има, ще я има и България, защото „народността не пада там, дето знаньето живей!“, казва още просветният министър.

 

Днес с „вход свободен“ ще работят Софийската градска художествена галерия, Регионалният исторически музей, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

Comments

comments