Основни символи в сребърните бижута и техните послания

Сребърната бижутерия е не само изящна и изискана, но крие и много символика. Дори толкова малки творения като например сребърните бижута от Silver Sense може да предизвикат силна емоция, да излъчват вълшебство и красота и да носят послание.

Как ни въздейства символиката на сребърните бижута?

Подобно на златото, и среброто символизира просперитет и благополучие, но за разлика от него не вдъхва власт, а по-скоро спокойствие. Поради чистия си блясък се асоциира с Луната и се смята за метал на емоциите. Освен това стимулира любовта и помага за канализирането на енергия от повечето камъни, украсяващи колиета пръстени и др.

При изработката на бижута, включително и сребърни, водеща е символиката на всеки детайл и елемент. По този начин бижуто носи не само красота и стил на своя притежател, но и явно или скрито значение.

Символиката на сребърните бижута им придава уникалност и ги прави изключително предпочитани за лично ползване и за подарък. Още от древността се е смятало, че формата и видът на елементите върху бижутата могат да променят начина, по който се чувства собственикът им.

Ако например носите бижу със символ на защита, това ще ви накара да се чувствате силни и сигурни. С други символи може да изразите чувствата си към любим човек, да засилите вярата си в привличане на късмета и др.

Кои са най-популярните символи в сребърните бижута?

Много от символите, появили се още в древни времена, все още са разпространени и в днешните бижута. Посланията, които носят, са свързани и с традициите, но и с креативността на съвременните дизайнери.

Начините на съчетаване на красивото сребро с различни елементи провокират желание за притежание поради цялостното елегантно излъчване, подчертано и чрез конкретна символика.

  • Символиката на геометричните форми

Подсъзнателно или не, всеки от нас обикновено се насочва към бижу, съдържащо елементи с определена геометрична форма.

Овалните, кръглите или елипсовидните форми носят усещане за вечност, вселена и женственост, което ги прави подходящи за дамите.

Триъгълните символи подхождат на хора, търсещи баланс и стабилност, а квадратните и правоъгълните символизират увереност, сила и самостоятелност.

Бижу със странни или закачливи елементи символизират оригиналност и свежест, което ги прави желани от търсещите различното и ефектното.

  • Символ на късмета – четирилистна детелина

Историята на символа води началото си от Ирландия. Там смятали, че трите листенца символизират  Светата Троица, а Божията милост се олицетворява от четвъртото. Понеже е рядко срещана, за четирилистната детелина се вярва, че носи късмет, вяра, надежда и любов.

  • Символ на любовта – сърцето

Бижу с елемент под формата на сърце е чудесна възможност за изразяване на чувства. Според някои теории формата на сърцето се  оприличава на две докоснати две лебедови шии или листенце на бръшлян – все символи на вечна любов.

Други популярни символи, използвани в дизайна на сребърни бижута, са например знакът за безкрайност – символ за безкрайна връзка, кръстът – за християнска вяра, пеперудата – за радост и красота, цветето – за чистота и надежда и много други.

Избирайки сребърно бижу с определена символика и идея, ще го превърнете в неизменна част от визията си и то ще носи индивидуално послание и за вас, и за околните.

Comments

comments