Опасни ли хората със зависимост?

Да разберете, че някой има зависимост, често е шок. Ако това обаче е ваш близък, роднина, партньор, вашето дете-тийнейджър или друг, с когото живеете, може да предизвика паника и вълна на объркване. Вероятно ще се замислите дали съжителството ви с този човек крие някакви опасности за вас и близките ви.

В литературата, киното и дори сред обществото битува идеята, че определени хора, страдащи от поведенчески зависимости са опасни за обкръжаващите ги. Такива са например сексуална зависимост, пристрастеност към храни, проблемни хазартни игри, наркозависими и др.

Разбира се всичко това е условно и зависи от много и различни фактори, споделят специалисти. Важно е да знаем, че..

Определено поведение прави зависимите опасни

Въпреки че пристрастяването не прави човека автоматично опасен за околните, има няколко ситуации, при които това не е така. Дали зависимият е опасен или не, зависи от много фактори, включително етапа на пристрастяването, типа на веществото, ефектите на наркотиците или самото поведение, психическо и физическо здраве, житейските обстоятелства. Не на последно място има значение и дали в следствие на употребата на дадена субстанция или навик/поведение човекът възприема поведението си като заплаха за себе си и околните.

опасни ли са хората със зависимост

Когато хората се замислят дали зависимите са опасни, обикновено се притесняват най-често от прояви на насилие. Това най-често се случва при хора със зависимост към алкохол, наркотици, хазарт и други подобни. Те често са агресивни, развиват абстиненция и това пречи на трезвата им преценка.

Като цяло рискът от насилие е по-висок при хора със зависимости и по-специално, когато пристрастяването е към психоактивни вещества, които понижават контрола на импулсите, влошават преценката и причиняват на човека да изгуби реалността си.

Под въздействие на психоактивни вещества поведението се променя

Алкохолът, метамфетамините и кокаинът са сред най-рисковите вещества, виновни за прояви на насилие. Децата, възрастните хора и хората, които имат увреждане, са група, потенциално изложена на риск от насилие. Уязвимите никога не трябва да бъдат оставяни в грижата за човек, който е под въздействието на тези вещества.

Други опасности включват риск от кражба – от пари и имоти до изпразване на банковата ви сметка за покриване на разходите за наркотици, хазарт и дори пристрастяване към пазаруване и сексуална злоупотреба, която се извършва по-често от хора под влияние на алкохол или наркотици или от зависими от секса.

Не е без значение и емоционалната травма, която може да получите, ако намерите човека в тежко състояние или със свръхдоза.

Друга опасност, която се крие в подобна ситуация, е че дилъри или хора, на които се дължат пари, може да ви търсят за разчистване на сметките.

 

Въпреки че доверието е важно във взаимоотношенията, секретността и лъжата са често срещани сред зависимите. Обикновено причината е, че не осъзнават проблема си и затова се държат все едно той не съществува. В дългосрочен план това ще повлияе негативно на вашите отношения.

Възстановяването на доверие отнема време и усилия, а първата стъпка е зависимият да признае, че има проблем и се нуждае от помощ.

 

Ако те не са в състояние да въздействате на зависимия или той категорично отказва да приеме, че има проблем, най-добре потърсете помощ от специалист по зависимостите.

Благодарим на терапевтичен център „Жива“, с чиято помощ изготвихме тази полезна статия.

 

Comments

comments