ООН иска достъп до депортирани украински деца, българка ще следи ситуацията в Русия

Съветът на ООН по правата на човека поиска Русия да предостави достъп и информация за украински деца и други цивилни, насилствено преместени на територии под неин контрол, предаде агенция „Франс прес“.

 

Сред дълга поредица от резолюции, приети в последния ден от основната си годишна сесия, Съветът освен това се съгласи да назначи българския експерт по правата на човека Марияна Кацарова да наблюдава ситуацията в Русия.

 

Този ход дойде, след като Съветът миналия септември реши, че е необходим т. нар. специален докладчик за Русия на фона на опасения за засилващите се вътрешни репресии от страна на Москва, докато войната в Украйна продължава.

Марияна Кацарова е работила е за „Амнести интернешънъл“ в Лондон, за Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк, за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Варшава, за Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

Била е съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. По време на войната в Източна Украйна прекарва две години в Донецк, където води наблюдателната мисия на ООН по правата на човека.

 

 

ООН иска достъп до депортирани украински деца, българка ще следи ситуацията в Русия

 

 

През 2006 г. тя основава в Лондон международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) – „Да достигнем до всяка жена във война“.

 

Депортирането на деца

 

Беше приета резолюция с призив към Москва да „прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация“.

 

Текстът беше приет с 28 гласа „за“, 17 гласа „въздържал се“. Две държави гласуваха „против“ – Китай и Еритрея. В резолюцията се изтъква по-специално трансфера на „деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца“.

Киев твърди, че повече от 16 хил. украински деца са били депортирани в Русия към февруари тази година. По-рано този месец Международния наказателен съд издаде заповед за арест, обвинявайки руския президент Владимир Путин във военни престъпления заради незаконното депортиране на стотици деца от Украйна. В нея се казва, че има основателни причини да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност.

„Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране“, заяви пред Съвета украинският представител Евгения Филипенко. „Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (…) на деца в Русия за тяхното превъзпитание и осиновяване“, добави тя.

 

 

Китайският представител Ли Шаомей обаче настоя, че би било по-добре съветът да подкрепи „диалога между Русия и Украйна“.

 

Резолюцията от вторник, която удължи с още една година разследване на високо ниво на нарушения, извършени в контекста на войната в Украйна, призова Русия да предостави достъп до всички прехвърлени.

 

В нея се настоява Москва да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека „безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане“.

 

Москва е призована и да предостави „безпрепятствен, незабавен и устойчив“ достъп до всички военнопленници и други „незаконно задържани“ лица.

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments