Оксана Забужко: „Украинците се борят да освободят Европа от призрака на тоталитаризма“

В Международния ден на жената украинската писателка Оксана Забужко се изказа пред Европейския парламент по повод тежката съдба на своите съграждани, подложени на нападения от страна на Русия

Преди официалното обръщение на Оксана Забужко в пленарната зала в Страсбург днес по обяд, председателят на ЕП Мецола заяви: “На този ден думата празник всъщност не е думата, която бихме могли да използваме. В Украйна виждаме, че жените се съпротивляват и вдигат оръжие срещу своя агресор. За нас е привилегия, че с нас е украинска жена и писателка, чиято литература и силен глас показват мощта на украинските жени пред лицето на потисничеството. Тези смели и издръжливи жени служат за вдъхновение на всички нас, тъй като защитават същите европейски ценности, които и ние изповядваме“.

Г-жа Забужко, която напусна Украйна преди две седмици само с ръчен багаж, подчерта, че е свикнала в творчеството си да дава гласност на жените и да се бори за техните права, но сега за първи път й се налага да отстоява правата на жените върху самия живот. Тя добави: „Не мога да не се възхищавам на моите сънароднички, които се сражават заедно с нашите мъже, организират разпределението на доставките в обсадените ни градове и раждат в бомбоубежища под наблюдението на лекари онлайн. Проблемът е, че бомбите на Путин няма да бъдат спрени от силата на нашия дух“.

Предупреждавайки за намеренията на Путин, тя заяви: „Много животи можеха да бъдат спасени, ако ЕС и САЩ се бяха събудили преди осем години, когато той нахлу в Крим. Един нов Хитлер беше готов да продължи там, където предишният беше спрял. Тук съм, за да ви кажа, като писател, който знае нещо за езика, че това вече е война, а не просто местен конфликт. Вярвайте на Путин, когато заявява амбициите си. Моля ви, не се страхувайте да защитите небето над онези, които там се борят, за да освободят Европа от този призрак на нов тоталитаризъм“.

Реагирайки на речта ѝ, представителите на политическите групи приветстваха украинците за смелостта, с която защитават както страната си, така и ценностите на ЕС, които споделяме с тях. Те също така подчертаха, че както често се случва при тези обстоятелства, жените и момичетата са сред най-уязвимите групи. Те похвалиха руските и беларуските жени, които смело протестират по улиците срещу тази война.

За да гледате отново обръщението и реакциите на политическите групи, кликнете тук.

Comments

comments