Окончателно: Ще има сътрудничество със САЩ по 7 и 8 блок АЕЦ „Козлодуй“

Депутатите приеха споразумение за сътрудничество със САЩ по изграждането на 7 и 8 блок АЕЦ „Козлодуй”. 

Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН“Против” се обявиха от БСП и “Възраждане”.

“До тук имаме една единствена избрана технология и компания, която ще строи по тази технология. Без прозрачност, без принципност”, заяви Коста Стоянов от “Възраждане”.

Борислав Гуцанов от БСП уточни, че в тази ситуация на разпадащ се кабинет да се взима решение, което засяга бъдещето на енергетиката и сигурността е рисково. “Това решение не е в полза на българската енергетика, премислете това, което искате да направите”, призова Гуцанов.

Законопроектът за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България бе прието вече в енергийна комисия от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

На 14 март парламентът го ратифицира на първо четене. С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технологията Уестингхаус АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

 БГНЕС

Comments

comments