ОИК -Благоевград сваля пореден съветник

Общинската избирателна комисия в Благоевград заседава извънредно заради конфликт на интереси, потвърден от ВАС спрямо съветник.

Три месеца преди новите избори от ОбС свялят предсрочно Валентина Шаркова. На нейно място клетва ще положи змеделецът Димитър Урдев, който беше в местния парламент преди години.

Припомняме, че Шаркова бе санкционирана от Антикорупционната комисия за гласуване в полза на другия й работодател – Георги Тозев-концесионер на мола в Благоевград. Във ВАС народната избраничка отърва рекордната глоба и окнфискация на 110 500 лева.

Вместо това, Валентина Шаркова се раздели с едва 100 лева за адвокатски хонорар на Комисията. Куриозното е, че актосъставителите трябва да й заплатят 2000 лева разноски по делото. До решението на ВАС се стигна след като Шаркова атакува Антикорупционната комисия, която освен отнемане на имущество в пари, я глоби и 10 000 лева. Председател на съдебния състав е Росен Василев, който е бивш окръжен съдия в Благоевград. Той обаче все пак е констатирал конфликт на интереси при Шаркова.

Валентина Шаркова е поредната съветничка в Благоевград, попаднала под ударите на Закона за конфликт на интереси. В качеството си на заемаща висша публична длъжнос, е упражнила правомощия в частен интерес на свързано с нея бизнесмен, а това е другият й работодател Георги Тозев, концесионер на бившия Градски универсален магазин, сега мол „Ларго“. Материалната облага, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лева. Те се отнемат в полза на държавата. На Шаркова бе наложена и глоба в общ размер на 10 000 лева.

Валентина Шаркова е участвала в гласуване на 13 ноември 2020 г. в ОбС., с което са намалени с 30 % заплащани концесионни такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 г. е гласувала да бъде освободено изцяло от заплащане на концесионни такси за срок над 1 г. дружество, в което тя е била наета на трудов договор. Шаркова е упражнила правомощието си по начин, който да благоприятства фирмата за постигане на по-добър финансов резултат и евентуално да способства за разпределение на бъдеща печалба

Comments

comments