Общинските съветници приеха декларация в подкрепа на ЮЗУ Неофит Рилски

 

С 39 гласа “ЗА” Общински съвет Благоевград прие Декларация, чрез която засвидетелства подкрепата си към Югозападен университет „Неофит Рилски“, който е подложен на безпрецедентна атака, имаща за цел да урони престижа на висшето учебно заведение.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД

През изминалите няколко месеца една от най-важните образователни институции в Благоевград и областта – Югозападният университет „Неофит Рилски“, е подложена на безпрецедентен натиск чрез тиражиране на неверни твърдения. Ние, членовете на Общинския съвет в Благоевград, част от които възпитаници на Университета, не можем да останем безразлични към случващото се.

В тази грозна кампания определени лица и медии опитват да представят неизяснени обстоятелства като окончателни заключения. Тиражират се твърдения без конкретни доказателства, които целенасочено уронват престижа на Югозападния университет като образователна и научна институция, като се разпространяват фалшиви новини и се създават неверни внушения. Целта очевидно е да се подрони неговия престиж, неговото устойчиво функциониране и да се компрометират постигнатите резултати, които са повод за гордост.

През този период неведнъж ЮЗУ „Неофит Рилски“ доказа, въз основа на оригинални документи и като се позова на ЗВО, и действащата правна уредба, че хвърлените в публичното пространство обвинения са неоснователни и целят умишлено да навредят и опетнят името на най-голямото висше училище в Югозападна България.

Вече почти 50 години нашият университет е част от образователния и културния живот на областта и Благоевград има основание да се гордее със своята образователна институция, която, въпреки всички нападки, според една от последните класации на университетите на независимата EduRank.org, е в първата десетка на университетите в България сред 47 висши училища.

Като имаме предвид доказателствата, изнесени от Югозападния университет в публичното пространство, както и значимостта на Университета за региона и страната, ние, членовете на Общински съвет Благоевград, заявяваме своята категорична подкрепа за Университета в името на истината и се обявяваме срещу неоснователните твърдения.

Comments

comments