Община Разлог с нова програма за безстопанствените кучета

Нова програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Разлог предвижда изпълнение на  дългосрочни и ефективни мерки за справяне с този проблем. Сред целите на програмата са прилагане на механизмите за ефективен контрол и намаляване на популацията на безстопанствените кучета, в т.ч. и при отглеждането, развъждането и търговията с кучета, и не на последно място – повишаване културата на отглеждане на домашни кучета и насърчаване на тяхната кастрация и регистрация.

Програмата регламентира както задълженията на общината в качеството ѝ на „собственик“ на бездомните кучета, така и на всички собственици на домашни любимци. Организацията по овладяване на популацията включва извършване на ветеринарномедицинска обработка, кастрация, ваксиниране срещу бяс и др. болести, с цел намаляване на риска от разпространението им, обезпаразитяване, чипиране, трайно маркиране, издаване на паспорт и регистриране на животните в системата на БАБХ. За целта всяка година община Разлог трябва да сключва договор с юридическо лице, което да извършва описаните дейности.
Кметовете на населените места в общината ще имат задължението веднъж на две години да извършват дейности по преброяването на безстопанствените кучета, а община Разлог ежегодно трябва да води регистър на заловените и обработени кучета, върнатите по места, идентификацията им в системата на БАБХ и издадени паспорти.

С цел поддържане на чистота на местата за отдих и възпрепятстване на агресивно поведение на кучета спрямо деца и възрастни, на детски площадки и на места, определени за отдих във всички населени места в общината, ще бъде въведена забрана за разхождане на кучета. Местата ще бъдат обозначени с табели. За собствениците на домашни любимци до края на 2021 г. община Разлог трябва да определи площадки за разхождане, които според програмата трябва да бъдат оградени и с поставени указателни табели, кошчета и др. Мярката цели да провокира отговорното отношение на собствениците към опазване чистотата на населените места.  Контролът по изпълнението ще бъде в задълженията на  кметовете по населени места, които ще извършват проверки по сигнали и жалби от граждани и ще следят собствениците на домашни любимци да изпълняват стриктно своите  задължения.

Comments

comments