Община Петрич с двама главни архитекти? ВАС върна на работа уволнения Владимир Митрев.

Петрич

 

 

 Върховен административен съд потвърди решението на Административен съд-Благоевград, с което бе  отменена заповедта за уволнение на бившия главен архитект на Петрич Владимир Митрев. Трудовото му правоотношение е прекратено на неправилно основание, че бил назначен без конкурс, което не е така.  Решение  на ВАС № 176 от 07 януари 2020 год.  е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че веднага след освобождаването на Митрев, неговото място бе заето от Стефан Антонов, който и до днес е на тази длъжност. Това на практика означава, че в момента в община Петрич има двама души, които заемат позиция главен архитект, което от своя страна не кореспондира със закона. 

Потърсихме за мнение Владимир Митрев, който заяви, че след като Решението на ВАС е влязло в сила, той е започнал да ходи на работа в община Петрич. “ Да, всеки ден идвам на работа,  но към момента през мен не минават никакви преписки и документи. По закон, аз съм главен архитект.“, категоричен бе той.

Митрев обясни още, че все още не е разговарял с кмета Димитър Бръчков, тъй като той не е в града. “ Ситуацията е не ясна, тъй като никой в момента не знае какво да прави.“, допълни още той.

Опитахме се, да се свържем и с Димитър Бръчков, за да разберем, как смята да излезе от тази ситуация, която освен, че  изглежда нелепа е и в пълно противоречие със закона. Основен въпрос към него е издал ли е заповед за назначаване на Митрев, след като Решението на съда е влязло в сила, защото противното би означавало, че градоначалника е в нарушение, не изпълнявайки съдебно решение. Какво ще се случи със Стефан Антонов е другият важен въпрос, на който търсим отговор. Към момента на публикуване на материала ни, не успяваме да се свържем с кмета на Петрич, след неколкократни опити от наша страна- той не отговаря на обажданията ни.

Въпросите обаче, продължават да тежат със страшна сила, а отговори се дължат на гражданите на община Петрич.

Настоящата ситуация е последица от интересни събития, които преди година и два месеца  разбуниха духовете в южния град. Припомняме, че освобождаването на главния архитект на град Петрич Владимир Митрев, предизвика вълна от въпроси още след като се разбра за него през декември 2018 година. Няколко дни по-късно, в публичното пространство пък излезе и заповедта за прекратяване на служебните правоотношения и въпросите се увеличиха.

Според записаното във въпросната заповед от 13 декември,  Митрев, е назначен на 13 юли 2016 година след проведен нелигитимен конкурс. Това става ясно от написаното: „Членовете на комисията, която е провела конкурса не отговарят  на императивните изисквания на нормата на чл. 5, ал.2 от ЗУТ. “ .  Визираният член от закона казва, че в общините и в районите на Столичната община и на градовете с районно деление се назначават главни архитекти по трудово или по служебно правоотношение въз основа на конкурс, като в комисията по конкурса участват безвъзмездно или за сметка на организацията, която представляват, представители на Камарата на архитектите в България и на Съюза на архитектите в България. За главни архитекти се назначават лица с придобита пълна проектантска правоспособност или които имат необходимия стаж за придобиването и. 

Във въпросната комисия в Петрич, обаче членовете са били служители на общинска администрация, което както пише и в заповедта прави конкурса „непроведен“ или казано с по-прости думи нелигитимен. И тук, започваха въпросите, които пряко касаят настоящите управляващи в община Петрич и основно юристите на общината, които са допуснали подобен пропуск.

Абсурдното в конкретния случай бе, че според мотивите в заповедта,  кмета вменяваше вина на самия себе си, но като последица на това освободи главния архитект на общината. 

Сега, обаче от представените по делото документи е видно, че Владимир Митрев е участвал в обявения конкурс и тричленната комисия го класира на първо място с 600 точки. Със заповед на кмета от 13 юли 2017 г. е назначен на длъжността гл. архитект за срок от 1 година, а на 11 юли 2017 г. служебното му правоотношение е променено от срочно за неопределено време.

 

 

Comments

comments