Община Благоевград загуби във ВАС делото за компостиращата инсталация за над 36 млн. лв., разпореди на кмета незабавна процедура за избор на изпълнител

ВАС потвърди решението на КЗК кметът на Благоевград Илко Стоянов да възстанови процедурата по обществената поръчка за избор на оператор за експлоатация на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци от общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево”, която той прекрати на 20 юли с мотив липса на пари, пише в. Струма. Заповедта за прекратяването бе обжалвано от фирма „Бул-Мениджър-Груп” ЕООД и в хода на производството КЗК прие, че пари има, защото само в бюджета за 2021 г. на община Благоевград са предвидени 7 300 000 лв. за всички дейности по чистота, но освен това задължение да участват във финансирането на инсталацията имат и общините Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, които вече са подписали споразумение, че ще го направят. В изчисленията си комисията бе наблегнала и на факта, че необходимите средства трябва да бъдат инвестирани не накуп, а в продължение на 5 г., колкото ще трае строителството на инсталацията.

КЗК прие още, че с прекратяването на обществената поръчка кметът Стоянов е лишил както жалбоподателя, така и други потенциални участници от правната възможност да подадат оферти за участие в една законосъобразно открита процедура.
Със своето окончателно решение ВАС потвърдил всички доводи на КЗК и община Благоевград вече няма пред каква инстанция да обжалва.

Припомняме, че на 23.04.2018 г. бе сключен административен договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., с бенефициент община Благоевград, по изпълнението на проект „Проектиране и изграждане на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“.
Със споразумение от 12.10.2020 г. 5-те общини декларираха общата си воля като съвъзложители за стартиране на процедурата по избор на оператор с предмет: „Избор на оператор за експлоатация на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци от общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево” да си сътрудничат, предвид обстоятелството че съвместно изпълняват гореописания проект, чиято прогнозна стойност е 36 444 472 лв., от които 85% са европейско финансиране, тоест за 5-те общини остава само да платят 6 737 576.86 лв. без ДДС, или 8 085 092,23 лв. с ДДС. През април вр.и.д. кмет Ясен Попвасилев направи първа копка на обекта, но през юли тя бе спряна.

Главната цел на проекта е намаляване на количеството на депонираните отпадъци чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на анаеробна инсталация за разделно събрани, биоразградими отпадъци и насърчаване на тяхното рециклиране и оползотворяване, организиране на разделно събиране, обработване и третиране по безопасен за околната среда начин. Инсталацията ще работи по метода на суха метанизация с капацитет 15 819 т/годишно. Ще бъдат изградени и допълнителни съоръжения – инсталация за компостиране на ферментиралия материал и система за производство на електрическа и топлинна  енергия от биогаза. На входа на площадката ще има контролен пункт с кантар и бариера.

В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде закупено и доставено оборудване, мобилно технологично оборудване, съоръжения, обзавеждане, техника и машини, необходими за разделно събиране на биоразградими отпадъци и транспортирането им. Ще бъде закупена и необходимата извозваща техника и съдове за разделно събраните отпадъци. Системата за разделно събиране е планирана в контекста на цялостното управление на битовите отпадъци на територията на региона, който обслужва, отчитайки специфични местни особености, свързани с гъстота на населението, съществуваща транспортна инфраструктура, състав на отпадъците и др.

Comments

comments