ОбС-Благоевград „попари“ намеренията на Иван Давидков да купи имот в парк Бачиново

За намеренията на благоевградския бизнесмен Иван Давидков- Яйцето дапрекрати съсобствеността с общината, на имот в парк Бачиново, се говори от дни. На днешната сесия намеренията му обаче, бяха попарени.

„Коледа е! Някой е слушкал и ще получи подарък!В ролята на Дядо Коледа-Атанас Станкев Камбитов,в ролята на джуджетата – послушните съветници от Общински съвет Благоевград!!! 47200 лева за 411 кв.м. в парк “Бачиново”! 114лева на кв.м.! ХО ХО ХО“,написа общинската съветничка Злата Ризова, преди дни на страницата си в социалната мрежа и за доказателство приложи скица на поземления имот и предложението на кмета,адресирано до общинските съветници.

От документите ставаше ясно,че кметът внася предложение за прекратяване на съсобственост на поземления имот,който се намира в парк“ Бачиново“.

В предложението се цитира молба от 04.07.2018 от „МЕТАЛКОМ ИНВЕСТ“ ЕООД с управител Иван Ангелов Давидков, за прекратяване на съсобственост, съгласно ПУП-ПРЗ одобрен със заповед № 1198/08.07.2015г.

Кметът предлага Общински съвет – Благоевград да даде съгласие да се прекрати съсобствеността чрез продажба. В предложението се посочва, че пазарната стойност на имота е 47 200 лв. без ДДС.

През 2013 година общината прави служебен ПУП, който включва освен „Гъбата“ около 581 кв, това е отпред терасата на заведението и отстрани, там където са масите и назад.

Собствеността на Иван Давидков е 114 кв.м, а общината притежава 411кв.м.

Собственикът на фирма „Металком инвест“ ЕООД, Давидков, днес искаше общинските съветници на Благоевград на последната си за 2018 г. сесия да му разрешат да купи общинските 411 кв.м терен около заведението му в парк Бачиново. Оценката, направена на имота от лицензиран оценител, е 47 200 лева без ДДС. Цената буквално взриви негодуванието на благоевградската общественост.

Давидков е купил навремето единственото заведение в парк Бачиново от РПК. През 2013 г. общината прави служебна разработка за подробен устройствен план с включени в него над 20 парцела, сред които и този от 170 кв.м, върху който е изградено заведението „Гъбата“, което вече е било купено от Давидков. Така общината е влязла в съсобственост с него. През декември 2015 г. общинските съветници,  упълномощили кмета да одобри подробния устройствен план, който е за 581 кв.м, в които влизат и 170 кв.м частна собственост на „Металком инвест“ ЕООД. 

 Сега бизнесменът искаше прекратяване на съсобственост, ако мнозинството в местния парламент бе гласувало „за”, никой не може да го спре утре да строи в имота си в парк Бачиново. 
На въпрос дали има инвестиционни намерения за терена, който иска да купи, и дали един ден няма да вдигне там масивна сграда, Давидков обяснява, че  просто с общината са съсобственици в един и същи парцел. „Тази преписка щеше да е приключила отдавна, ако преди време Причкапов и главният архитект не бяха влезли в конфликт, и аз, защото не обичам да попадам в чужди взаимоотношения, я спрях. На 100 човека в града плащаме заплати, плащам си данъците на държавата и общината и не може хора, които имат ангажименти като общински съветници, да не си проверят документите и да разчитат на евтин популизъм на гърба на хора като мен. Отвратен съм и съм обиден от такова отношение, защото не всичко е пари и аз държа на авторитета и на името си“, остро реагира Иван Давидков.

Един от фактите, които ядосаха и хората и общински съветници е този, че Давидков и бивш бизнес партньор на кмета Камбитов и някои заподозряха, че в това се корени ниската цена, определена за имота. Имаше и такива, които определиха предложението като опит да се направи „коледен подарък“ на приближен на градоначалника.През 2016 г. Ив. Давидков бе обявен и за „Личност на годината” в Благоевград в категория „Бизнес и предприемачество”.
0202

След скандални дебати на заседание в ОбС днес, бе отхвърлено предложението на кметската администрация за прекратяване на съсобственост с Давидков в атрактивния имот.

Comments

comments