Обединени с една цел: Радев и Борисов подкрепят строгите мерки срещу COVID-19

В интерес на всички ни е да спазваме мерките. Те са животоспасяващи. Но само с ограничение, забрани, наказания ние не може да излезем като пълноценно и истинско здраво общество. Това заяви държавният глава след срещата си с премиера Бойко Борисов и началника на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Радев смята, че българското правителство трябва да приложи начини, по които да се покрият ресурсите в здравеопазването и да се „търси активната помощ и съдействие на Европейския съюз“, за да бъдат подпомогнати най-засегнатите.

„Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията. Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Това е надеждата да си върнем държавата като общество. Тази криза е възможност да излезем по силни като народ, който може да преодолява изпитания; в който поколенията могат да си подават ръка“, каза Радев.

И подчерта – ключът е в солидарността. В речта си президентът спомена, че въпреки критиките си към властта относно ограничаването на права, разбира, че трябва да има строги мерки.

 

Акцентът за заравяне на политическите противоречия имаше и в изказването на Бойко Борисов.Той подчерта, че подкрепя призива на президента за единство.

„Ако има противоречия, оставям ги назад, за да може да се мобилизираме да излезем от кризата“, каза още министър-председателят.

Според него е важно да се следи какви са финансовите възможности на държавата в създалата се ситуацията.

„През социалния фонд има увеличение на прага на държавния фонд, така че всички да бъдат защитени. От криза не се излиза по-богат. Както виждате, нито една държава не е предложила конкретна мярка. Всеки лев го пресмятаме от дълъг период на време, за да защитим държавата“, заяви Борисов.

Борисов съобщи и важна новина – по 1000 лв допълнително възнаграждение ще бъде дадено на медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Правителството ще предоставя на президента отчети за работата по справяне с коронавируса.

Comments

comments