Обвиняема за измами с цел имотна облага е предадена на съд с акт на Районна прокуратура-Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.Г., привлечена към наказателна отговорност по дело за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, пр. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

През 2019 г. обвиняемата Д.Г. разбрала, че П.К. се интересува от закупуване на апартамент в гр. Петрич. С цел да набави за себе си материална облага по незаконен начин тя решила да го въведе в заблуждение, че може да му съдейства за придобиване на подходящо жилище на изключително изгодна цена.

Пред свидетели Д.Г. заявила, че работи като длъжностно лице на граждански договор в българското представителство на „Европейската служба за борба с измамите” (ОЛАФ) и има контакти със служители от тази институция. Съобщила, че по тази линия била информирана за търговско дружество, което е построило жилищна сграда в гр. Петрич чрез използване на финансиране по европейска програма. Според твърденията й, спрямо същата фирма имало наложени финансови санкции от ОЛАФ, заради които част от апартаментите в сградата са запорирани и предстои тяхното изземване и продажба.

Впоследствие обвиняемата се свързала по телефон с М.Т., управител на дружеството, в което работел П.К. Помолила й да предаде на служителя си, че може да му окаже съдействие да закупи един от запорираните апартаменти в споменатата от нея жилищна сграда в гр. Петрич. За целта той следвало да предаде на обвиняемата сумата от 8 449,25 лева, представляваща първоначалната вноска от цената на апартамента в размер на 15% от крайната цена на имота, такса от 940 лева за сключване на договора за покупка и 25 лева такса за вписването му. Впоследствие купувачът в продължение на 10 години щял да изплаща сумата от по 354,13 лева месечно до окончателното изплащане на пълната цена на апартамента в размер на 49 895 лева.

П.К. се съгласил на условията на обвиняемата Д.Г. Успял да събере исканата от нея сума, като освен собствените средства от 3000 лева взел назаем 5449,25 лева. Получените в резултат на измамата пари Д.Г. изразходвала за свои нужди.

Следващите месеци П.К. многократно търсел по телефона обвиняемата, за да разбере причината за забавянето на покупката на апартамента, но тя под различни предлози винаги отлагала изготвянето на необходимите документи и изповядването на сделката.

През м. юли 2020 г. Д.Г. решила да набави допълнителна парична сума чрез възбуждане и поддържане на заблуждение у П.К. Тя отново използвала при условията на посредствено извършителство ръководителката на фирмата, в която мъжът продължавал да работи.

Обвиняемата изпратила на М.Т. няколко електронни съобщения, в които се представила за несъществуващо длъжностно лице – съдия от Специализирания наказателен съд в гр. София. Убедила я, че в рамките на длъжността й било възложено провеждане на писмена кореспонденция с ОЛАФ и изготвяне на документите за продажба на запорирания апартамент в полза на П.К. Сделката по покупката на апартамента щяла да бъде изповядана пред нотариус на посочената от нея дата през м. юли 2020 г. В тази връзка още на следващия ден купувачът следвало да събере и чрез М.Т. да преведе по банкова сметка сумата от 2 900 лева за заплащане на дължимите нотариални такси и подготовка на документите.

Тази информация била предадена на П.К. Недопускайки, че тези обстоятелства не отговарят на действителността, мъжът положил всички възможни усилия, в това число и вземане на заем, да събере търсената от него парична сума. Получените по този начин пари обвиняемата изхарчила.

При множество опити на пострадалия П.К. да получи обяснения от Д.Г., касаещи  забавянето на сделката, тя измисляла различни оправдания и продължавала да го убеждава да изчака.

Действията и поведението на Д.Г. предизвикали съмнения у П.К. Разбирайки, че е измамен той депозирал жалба в Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич.

След извършена проверка от органите на РУП на МВР гр. Петрич е било образувано досъдебно производство, приключило с внесения в съда обвинителен акт срещу обвиняемата Д.Г.

Към настоящия момент тя е възстановила изцяло причинените от нея имуществени щети.

Предстои делото да продължи в съда.

Comments

comments