Обвиненият за пране на пари от „Хемус“ иска среща с Рашков и Гешев

Снимка: Дневник

 

Обвиненият за пране на милиони левове, предназначени за строителството на магистрала „Хемус“, Борислав Колев иска среща с вътрешния министър Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев, за да им разкаже подробности за схемата. Това съобщи news.lex.bg.

 

Днес Софийският апелативен съд прие Колев да остане в ареста след като по-долната инстанция го беше пуснала под домашен арест.

 

Той не е присъствал на заседанието, а молбата му е предадена от брат му Иво Колев. „Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашков и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по-точен“, е казал Иво Колев пред медиите.

 

 

Преди седмица покрай желанието на Колев да свидетелства пред разследващите възникна конфликт между МВР и прокуратурата. Държавното обвинение съобщи за натиск върху прокурорите от ръководителя на главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, който заедно с адвоката на Колев настоявал те да приемат предложение на адвоката за по-лека мярка в замяна на разкрития. От службата отрекоха да са оказвали натиск и на свой ред заподозряха прокуратурата в бездействие. В момента в прокуратурата се води разследване за оказан натиск, а в МВР – преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения.

 

Колев е обвинен, че е организирал създаването на множество фирми, ръководени от подставени лица, на които били превеждани пари за строителството на магистралата, като впоследствие той е изтеглил в брой 53 млн. лв. Съдът днес прие, че има обосновано предположение за участието му в прането на пари. Всички фирми, получатели на тези пари, са били представлявани от лица, пряко свързани с него или регистрирани с негово съдействие, констатира САС. Освен това имало опасност той да се укрие или да повлияе и на разследването. Определението на апелативния съд е окончателно.

Comments

comments