ОАЕ предизвиква дъжд по изкуствен начин, за да се бори с горещините

По-рано през седмицата, метеорологичната служба на Обединените арабски емирства (ОАЕ) сподели видео със значителни валежи в Рас ал-Хайма, в най-северната част на страната. Дъждът бе резултат от метод, който ОАЕ използва, при който се създават дъждовни бури посредством използването на дронове, които атакуват облаци с електричество, информира The Washington Post.

С температури, които надхвърлят 46 градуса по Целзий и средна годишна норма на валежите под 100 милиметра, ОАЕ търсеше начин да намали горещините в страната.

През 2017 г. университетът в Рединг, Англия получи финансиране в размер на 1.5 млн. долара за период от три години за разработването на технология за “гарантиране на водна сигурност.” От университета установяват, че след като изстрелят дрон в небето неговите сензори могат да им предоставят информация като температура и електрически заряд на облака въз основа на които те да определят къде точно да бъде увеличен заряда, за да бъде постигнат желания ефект.

 

Целта на учените е да създават по-големи дъждовни капки тъй като по-малките капки от намиращите се нависоко облаци обикновено се изпаряват, докато стигнат до земята поради голямата горещина. “Това, което се опитваме да направим, е да увеличим дъждовните капки в облаците до такава степен, че след като се откъснат от облака да могат да достигат до земната повърхност,” казва метеороложката Кери Никол пред CNN.

Comments

comments