Няма завишени нива на радиация след ракетни удари по оръжеен склад в Украйна

  • Не се наблюдават повишени нива на радиация в Украйна, в България или в други европейски страни;
  • Съобщенията от руски източници за „рязко радиоактивно изпускане“ около украинския град Хмелницки не се потвърждават от измервателните уреди в Украйна и съседните държави;
  • Твърденията за „радиоактивен облак“ в региона целят да предизвикат паника сред населението и да провокират недоволство срещу западните държави, които предоставят военна помощ на Украйна.

На 19 май Николай Патрушев, секретар на съвета за сигурност на Руската федерация, заяви пред медии, че към Европа се придвижва „радиоактивен облак“ идващ от Украйна. Според неговото изявление това е резултатът от поразяването на украински военни складове в района на град Хмелницки от руски обстрел в нощта срещу 13 май. Руски източници твърдят, че складовете са съдържали боеприпаси с обеднен уран от Великобритания.

Информацията за „рязко радиоактивно изпускане“ в района на Хмелницки се разпространява от руски профили в социалните мрежи още от първите дни след удара по оръжейните складове, а през миналата седмица в разгласяването й се включиха множество руски медии, както и и няколко български информационни сайта.

Според публикации в „Поглед Инфо“, „Блиц“ и „Новини247“ радиационният фон в района на Хмелницки е повишен, което е знак, че във взривените военни складове там са се съхранявали боеприпаси с обеднен уран, каквито е известно че Великобритания предостави на Украйна. Материалите в „Поглед Инфо“ и „Новини247“ са обозначени като превод от руски, но източникът им не е посочен. „Блиц“ цитира руски военен експерт, като също не посочва източник.

Руските медии, които разпространиха тези твърдения през миналата седмица, също не посочват данни от конкретен източник, които да говорят за повишена радиация в района.

Според Центъра за стратегическа комуникация на Украйна, твърденията не почиват на реални измервания и са разпространени координирано от известни профили на руски пропагандисти в социалните мрежи на 14 май, когато 200 съобщения с подобно съдържание са пуснати в публични канали в Телеграм, а около 50 са разпространени от руски профили в Туитър.

Измерванията на украинския хидрометеорологичен център показват незначително увеличение на радиационния фон в района на Хмелницки след 12 май, като стойностите достигат до около 150 наносиверта (nSv) на час, което не е необичайно ниво и не надвишава допустимите норми. За сравнение показанията в зоната на авариралата преди 37 години АЕЦ Чернобил, която се намира под метален саркофаг, в момента достигат стойности от над 5600 nSv на час. В същото време облъчването при еднократна рентгенова снимка на гръдния кош е около 100 000 nSv.

Европейската система за радиационен мониторинг не потвърждава информацията за повишен радиационен фон в Украйна или съседните държави – според данните на измервателните уреди гама фонът в Киев се движи между 80 и 90 наносиверта (nSv) през последния месец. Тези нива са значително по-ниски от естествения радиационен фон в много други точки на Европа. Няма промяна и в показанията на измервателните станции в съседните на Украйна държави.

През миналата седмица български профили в социалните мрежи също разпространиха невярната информация за опасни нива на радиацията в Украйна. Появиха се и всяващи паника твърдения, че опасно високите нива на на радиация вече са се придвижили към България, а някои публикации дори призоваваха към започване на йодна профилактика.

Данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) показват, че няма промяна в радиационната обстановка в България в периода след 12 май. ИАОС публикува ежедневен бюлетин с нивата на радиация в различни точки на страната и поддържа архив с данните от всички измервания през последните 20 години. Те показват, че в радиационната обстановка в България в момента няма нищо необичайно. На 22 май показанията за София са 128 nSv, а на 11 май също са били 128 nSv – това са обичайните им стойности.

Не е известно дали във взривените на 13 май военни складове в Хмелницки е имало боеприпаси с обеднен уран. През март тази година британското министерство на отбраната обяви, че страната ще изпрати на Украйна снаряди с обеднен уран, които са разработени да пробиват бронята на руски танкове.

Според Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) обедненият уран е значително по-слабо радиоактивен от естествения. Той се използва в боеприпаси заради високата му плътност и пробивност. Въпреки по-ниската радиоактивност обедненият уран е токсичен за хората при вдишване или поглъщане и носи риск от вътрешно радиоактивно облъчване при попадане вътре в тялото. При взрив на муниции съдържащи обеднен уран частиците от веществото не се задържат дълго във въздуха, защото са тежки – според МААЕ най-дребните от тях могат да бъдат пренесени от вятъра най-много на няколкостотин метра от мястото на детонацията. Поради това рисковете от последствия за здравето засягат преди всичко хората, които се намират в непосредствена близост до експлозията на боеприпасите.

Проверено:

Радиационният фон в Украйна, в България и в останалите европейски страни е нормален. Съобщенията от руски източници за „рязко радиоактивно изпускане“ около украинския град Хмелницки не се потвърждават от измервателните уреди в Украйна и съседните държави, нито от европейската система за радиационен мониторинг. Твърденията за „радиоактивен облак“ в региона целят да предизвикат паника сред населението и да провокират недоволство срещу западните държави, които предоставят военна помощ на Украйна.

Източници

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова

Василена Доткова

Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Comments

comments