НС прие правила за избор на ръководството на БНБ, Сметната палата и НЗОК

НС прие процедурните правила за избор на управител на БНБ, за избор на председател на Сметната палата, както и процедурата за избор на председател на НЗОК.

С 89 гласа „за“ 41 гласа „против“ и 24 „въздържали се“ депутатите приеха правилата за предлагане на кандидати и избор на управител на БНБ. Със 108 гласа „за“, 39 гласа „против“ и 5 „въздържали се“ бяха приети и процедурните правила за избор на председател на Сметната палата.

Като трета извънредна точка НС прие и процедурните правила за избор на шеф на НЗОК с 128 гласа „за“ 6 гласа „против“ и 21 „въздържали се“.

Проекторешението за приемане на процедурни правила беше включено в дневния ред на парламента в началото на пленарното заседание по предложение на председателя на НС Росен Желязков.

Парламентът, в отсъствието на парламентарната група на ПП – ДБ пренареди дневния ред на заседанието в четвъртък.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска да остане само проекторешението за процедурата за избор на управител на НЗОК, тъй като сроковете изтичат. Той обърна внимание, че изтичат и сроковете парламентът да разглежда подписката с предложение за референдум за запазване на българския лев.

В началото на заседанието заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ Георги Свиленски коментира, че цяла ПГ от управляващото мнозинство ги няма в залата и попита какво се случва.

„Господин Борисов, вашите коалиционни партньори ги няма, моля ви, вземете мерки или излезте и обяснете кой управлява държавата„, обърна се той към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите на Свиленски в момента заседават опозиционните партии, а управляващите ги няма.  

Народното събрание удължи работното време на петъчното си заседание. Депутатите решиха да изслушат министъра на правосъдието Атанас Славов относно предприемане на действия като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, свързани с избора на изпълняващия длъжност главен прокурор. След това е предвиден три часа парламентарен контрол. 

Предложението за удължаване на работното време и разместване на дневния ред дойде от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и беше подкрепено в пленарната зала.

В момента депутатите изслушват министъра на енергетиката Румен Радев относно споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари т.г. в София.

 

 

 

 

 

 

 

 

 БГНЕС, Теодора Цанева/БТА

 

Comments

comments