Ново общинско дружество ще търгува с културата на Благоевград

DSC_9214

 

Ново общинско дружество „Благоевград фест“ се учреди с благословията на „твърдото“ мнозинство със слаба воля на ОбС-Благоевград.

За пореден път, формираното мнозинство на общинския съвет надделя над обективните и съдържателни мотиви на малка част от останалите по въпроса с учредяването ново общинско дружество.

Поредното такова се създава с цел организиране на фестивали, конкурси, културни мероприятия и други подобни. „Благоевград фест“ ще изземе до голяма степен функциите на отдел „Култура“, който до този момент се занимаваше с това.

През последните години Благоевград действително се радва на богат културен живот, тук се провеждат различни фестивали и концерти и по наше мнение, много от тях добре замислени, а някои и сполучливо осъществени.

Нуждата от новото дружество може да означава, че служителите в отдел „Култура“ не могат да се справят сами и имат нужда от помощ, което от своя страна може да означава няколко неща.

Единият вариант е да са се изморили от толкова събития и да изпитват сериозен недостиг на възможност да се справят, но това би било поправимо и само с назначаване на 2-3-ма души в отдела. Този вариант със сигурност ще спести пари в сравнение с издръжката на ново дружество.

Друг вариант  е да се цели откриване на нови работни места, което не е лошо, но противоречи на липсата на пари, за която кмета говори и днес, по повод нуждите на читалището. Едно такова дружество има нужда от финансиране от страна на общината, защото вече имаме примери като „Паркинги и гаражи“, за които се говореше в началото, че ще генерират приход, но те реално едвам успяват да си изкарат заплатите.

„Благоевград фест“ ще организира фестивала „Франкофоли“, за който и до момента се отделяха 500 000 лв. от общинския бюджет. Сега тези пари ще отиват в новото дружество за същата дейност, което обезмисля съществуването му, тъй като ще е просто движение на публични пари между община и търговско дружество. Един вид културата се превръща в търговия , тъй като говорим за търговско дружество.

Новото е, че жителите на града вече ще плащат билети за достъп до фестивала, макар че плащат данъци, с които се организира този фестивал.

По този начин жителите на града са ощетени, защото ще плащат два пъти. Поредното общинско дружество, което заприлича на ОФК „Пирин“, където се дават бюджетни пари, а гражданите плащат такси.

Подобни опасения, в тази посока изказа Илко Стоянов, който преди време дори внесе предложение, жителите на Благоевград да бъдат освободени от такси, когато за дейността се отделят пари от общината.

Други съветници пък изразиха опасения, че всъщност общината се превръща в най-големия работодател и започва да пречи на фирмите от частния сектор. БСП подчерта липсата на инвестиции и факта, че освен празници и ма и делници, за които трябва да мисли общината.

23960730_1744992968857167_1227682075_o

Comments

comments