Нови „престрелки“ на политическата сцена: Кой е дал заем на кметската дъщеря за жилище?

Снимка: Региона.бг
Снимка: Региона.бг

Поредни данни, свързани с парични потоци и закупуване на имоти в Благоевград, бяха извадени в медиите днес. Общинският съветник Андон Тодоров излезе с позиция по темата, правейки обществено достояние факти, които най-малкото будят въпроси, касаещи управлението на града и хората, свързани с него.

Дъщерята на кмета на Благоевград Атанас Камбитов Елена е купила апартамента си на две нива на ул. „Даме Груев“ със заем от „дясната ръка“ на татко си Ивайло Благов- Кучката. Опасявам се, че загриженият, но само за собствените си финансови въртележки баща я е принудил да излъже пред медиите, че парите, с които е платила жилището са „с установен произход“, с намек и препратки към частните фирми на нея и на съпруга й.

От сигурен източник имам информация обаче, че Ив. Благов е дал 138 000 лв заем на кметската дъщеря за жилището, за което по документи тя е платила 138 000 лв. Бизнес отношенията между Ивайло Благов и Атанас Камбитов не са тайна за никого, но партньорството им във фирма „Старт 2015“ ЕООД сериозно клати кметското кресло на градоначалника , който пое управлението й за 1 седмица през септември 2017 г. и грубо погази Закона за местното самоуправление и местната администрация., пише Тодоров.

 

Сагата с апартамента на кметската дъщеря се коментира от няколко дни, но за първи път се споменава произхода на средствата за закупуването му. В началото акцента падна върху ниската цена и зависимостите на инвеститори и градската управа, които скоро след първата публикация, излязоха с опровержение във в. Струма. Възмутена съм, че за сделка с имот, която сключих миналата година, се намесва името на баща ми без каквато и връзка да има той с това.Омъжена съм и със съпруга ми имаме собствен бизнес. Средствата, с които сме купили жилището, са с установен произход и, меко казано, е грозно и обидно да се правят намеци, че семейството ни разчита на финансова подкрепа от баща ми. „, каза тогава Елена Камбитова-Хаджигаева, цитирана от вестника на 27 април 2019 година. 

От данните изнесени днес, ситуацията изглежда малко по-различна, средствата наистина са  с ясен произход, но очевадно не са  изкарани от бизнеса на младото семейство, а са заем от приятел на кмета Камбитов.  Ние също разполагаме с документи, изпратени анонимно до редакцията ни, в които е видна една транзакция от Ивайло Благов към фирмата на Елена  Камбитова-Хаджигаева, на стойност 60 000 лв. , които същият ден 24 юли 2018 година са преведи от нея, по сметката на  фирма  „ИНТЕР ПАРК ХАУС“ ЕООД , собственост на строителния предприемач Емануил Манолов, от който е закупен апартамента, станал известен в медиите. Предполагаме, че имота е платен на няколко транша, тъй като се твърди, че общата цена е  115 000 лв. без ДДС, с ДДС сумата е 139 000 лв.

По закон физическите лица декларират получените и предоставени от тях заеми в приложение №11 към декларацията за облагане на доходите им. Задължението им не включва отпуснатите банкови кредити.  Важно е физическите лица да не пропуснат да декларират получените или предоставени от тях заеми, вероятно именно така е получена и информация за заема, който Елена Камбитова-Хаджигаева е получила от Благов,  за който Андон Тодоров говори.

Съветникът засяга отново и темата с фирмата на Камбитов, чието управление предизвика скандал и поредица от събития.

 

За тези няколко дни като управител Камбитов източва от „Старт 2015“ ЕООД в личната си банкова сметка солидна сума и след това прехвърля управлението й на Благов, който пък на следващ етап се оттегля и мястото заема бившата счетоводителка на кмета на Благоевград Румяна Шекерлийска.

Управникът Камбитов притежава няколко фирми и въпросът е доколко това е морално за човек на изборен пост?! Най- грозното е, че Атанас Камбитов сам замесва децата си в имотните си въртележки , а когато фактите се огласят публично , се обижда и приканва тях да го оправдават с неистини., категоричен е Тодоров.

В медийните изявление на Тодоров място намира и името на зам.кмета Христина Шопова. Въпрос свързан отново с търговско дружество и съмнения около целта на създаването му, за което стана дума и на последната сесия на ОбС-Благоевград, когато конкретен отговор по темата не бе даден от нея, въпреки сериозността на отправените обвинения. 

Челният кметски опит смело прилага и заместничката му Христина Шопова, която в началото на годината регистрира своя фирма с управител майка си. Въпреки високопарните й декларации, че дружеството не работело, се оказа, че дни след учредяването му от него е преведена солидна сума пари , вероятно капаро за закупуване на жилище.

Този път „чудото“ не се разминава „за три дни“. Всички избиратели в Благоевград очакват кмета Ат. Камбитов и заместничката му Хр. Шопова да излязат пред обществеността и дадат яснота за фирмите си, защо и как участват в тях и какви финансови операции извършват, докато съвместяват частните и обществени постове., завършва Тодоров.

Откритата война между политиците в Благоевград, вероятно ще извади на светло, много интересни факти, които ще покажат реалните способи и методи, с които се действа на политическо ниво през последните години. Забелязва се, че никой не пести средства и усилия, в търсене на истината. Надяваме се, че това ще се окаже ползотворно за гражданите на Благоевград, и че няма да има обратен ефект, в който хората съвсем да се объркат кое е добро и кое не.

Comments

comments