Нови икони, курбан и литургия за празника на Свети Йоан Рилски в Градище

Десетки миряни от Крупник и община Симитли се събраха край параклиса „Св. Иван Рилски” в местността Градище, където беше отслужен водосвет и осветен курбан за здраве. Там, на една от най – високите точки в община Симитли, днес, ден преди църковния празник Св. Йоан Рилски, въпреки хладното врeме симитличани почетоха празника.

Литургия бе отслужена от отец Величко и отец Бисер, които поръсиха със светена вода всички, дошли да отбележат празника.

На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени агнета за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където отскоро свети огромен кръст. Там вече има и осветена чешма с вода, навес за доброто прекарване на хората. Параклисът, наречен на Св. Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И до днес в местността Градище още личат останки от крепостните зидове и от кулата на крепостта.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов запали свещица за здраве, заедно с кметовете на селата в община Симитли. Кметицата на село Крупник Иванка Чакалска, подари две икони на параклиса, които отците по- рано през деня осветиха- на Света Богородица с младенеца и Св.Никола. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло, с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.

Comments

comments