Новият прокурор, разследващ главния, вече е „в ръцете“ на президента

Новата фигура на прокурор, който ще разследва обвинител №1 и заместниците му, беше въведена в законодателството от Народното събрание. То прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се създава тя и сега думата по тях ще има президентът Румен Радев.

Държавният глава има 15 дни, в които да наложи вето на измененията или да ги изпрати за обнародване в Държавен вестник.

Дебатът в пленарната зала продължи по-малко от час.

Кой може да заеме новата длъжност – прокурор с най-малко 12 години стаж, който не е наказван през последните 5 години (освен със забележка или намаляване на заплатата), има високи професионални и нравствени качества и много добра последна комплексна оценка.

Всеки обвинител, който отговаря на условията, може да се кандидатира за поста. Номинации могат да правят и шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. След това пак Пленумът избира с мнозинство от 15 от общо 25 гласа, ако никой не ги получи, се провежда балотаж между двамата с най-голяма подкрепа.

Мандатът на новия прокурор ще е 5 години и след края му той ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд (СНС). Новият прокурор ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа невъзможност сам да извърши дадено действие, шефът на спецпрокуратурата ще определя един от подчинените му обвинители, който да го направи.

Ако откаже да образува досъдебно производство, пострадалият, ощетеното юридическо лице или подателят на сигнала ще могат да обжалват пред СНС.

Очаквайте подробности!

Comments

comments