Новите благоевградски депутати: 8 местни, 7 с парламентарен стаж, 3 дами и разлика от 10 пъти между гласовете, с които влизат в 50-о НС

 

Младият благоевградски политик Станислав Богдански от ИТН получи шанс за още един мандат

Има вероятност Корнелия Нинова да отстъпи депутатското си място в Благоевград на Гергана Орманлиева от Гоце Делчев 2 дни предсрочно, в петък, в 20:59 часа, Централната избирателна комисия обяви окончателния списък на 240-те депутати, които ще се трудят в 50-о НС.

11 от тях ще представляват интересите на живеещите в Благоевградска област.

8 са местни депутати, 7 вече имат зад гърба си поне по 1 мандат в парламента, дамите са 3, а разликата между гласовете, които ги пращат на жълтите павета, е повече от 10 пъти..

Кой кой е в новия парламент? Първата политическа сила в Пиринско е коалиция ГЕРБ-СДС, която вкарва в парламента 4-ма депутати. Под №1 е бившият председател на НС Росен Желязков, който като водач на листата получи 1378 преференции, но заедно с бюлетините без посочено предпочитание изборният му резултат е 20,51%.

Непосредствено след него е Стефан Апостолов от Симитли, за когото са гласували 6840 избиратели, или 20,05%.

Трети е петричанинът Костадин Стойков с 5824 гласа, или 17,07%, а четвърти – Георги Георгиев от Сандански, получил подкрепата на 4567 гласоподаватели, или 13,39%.

И четиримата представители на ГЕРБ в новия парламент имат зад гърба си поне по един депутатски мандат.

Втората политическа сила в региона е ДПС, която вкарва в 50-о НС 3-ма депутати. Както съобщихме, първите двама от листата – Делян Пеевски и Йордан Цонев, решиха да влязат в НС съответно от Кърджали и Велико Търново и така Движението вкара в парламента 3-ма местни. Това са Ибраим Зайденов, за когото гласуваха 733-ма избиратели /2,43%/, пом. директорът на Професионалната гимназия в Белица Фатима Йълдъс с 421 преференции и 1,40% подкрепа и председателят на ОбС – Гърмен Ахмед Вранчев, подкрепен от 1395 избиратели, донесли му 4,63%.

И за тримата това ще е първи депутатски мандат.

„Възраждане“ ще бъде представлявано от досегашната депутатка Цвета Рангелова, за която гласуваха 1796 избиратели, но като водач на листата с непреференциалните бюлетини статистиката й дава 73,60% подкрепа.

Петъкът бе щастливият ден за досегашния депутат от ИТН Станислав Богдански, след като водачът на листата Тошко Йорданов избра да влезе в парламента от Варна и така младият благоевградски политик получи шанс за още един мандат. Богдански влиза в 50-о НС с 645 преференции, или 13,46% подкрепа.

Последните двама депутати от Благоевград са външни за региона политици. Единият е лидерката в оставка на БСП Корнелия Нинова, получила 44,46% подкрепа, както и Андрей Цеков от коалиция ПП-ДБ. За Цеков, който беше заместник-министър на финансите и министър на регионалното развитие и благоустройството, като водач на листата са гласували 1150 избиратели и заедно с гласовете на непосочилите преференция той влиза в парламента с 51,03% подкрепа.

Така от 11-те народни представители в 50-о НС с най-голяма представителност заради рекордния брой гласове е Ст. Апостолов, а с най-малка – Фатима Йълдъс, макар че при ДПС от години преференциите на избори не се зачитат, влизането става по реда на подредбата в съответната листа, поради което броят лични предпочитания не отразява реално популярността на кандидата.

Списъкът с депутатите от Пиринско всъщност все още може да претърпи изменение. В политическите среди усилено върви слухът, че депутатът от ГЕРБ Росен Желязков ще бъде изтеглен в изпълнителната власт и дори, че Бойко Борисов го гласи за премиер. От ГЕРБ засега отричат официално да са коментирани имена извън тези на дамите, които от днес започват преговорите с останалите политически сили за съставяне на кабинет, но като се вземе предвид отказът на Р. Желязков да влезе в Европарламента, вероятността да остане редови депутат в 50-о НС клони към нулата. При това положение като депутат може да се закълне и сегашният шеф на НОИ Илиан Георгиев, за когото гласа си дадоха 3343-ма избиратели и той получи 9,80% подкрепа. Така за пръв път от много време областният център на Пиринско може да се окаже с 3-ма депутати.

Има и друга вероятност за смяна, макар тя да е минимална: Корнелия Нинова да отстъпи депутатското си място в Благоевград на Гергана Орманлиева от Гоце Делчев. Орманлиева е служител в Бюрото по труда, дългогодишен член на БСП, три мандата общински съветник в Гоце Делчев, била е председател на Младежката организация, член на Общинския съвет на партията и т.н. На вота на 9 юни тя получи 1818 лични преференции, с което пренареди листата на БСП в Благоевград.

До миналия петък се очакваше Нинова да влезе в парламента от 25-и МИР – София и да остави мястото в Благоевград на Орманлиева, още повече че такова бе и решението на Изпълнителното бюро. Изненадващо обаче в последния момент на 16 юни червената лидерка уведоми ЦИК, че ще е депутат от Благоевград, с което освободи място в 25-и МИР за бившия младежки лидер на СДС Калоян Методиев.

Решението на Нинова бе остро коментирано на Националния съвет на „Позитано“ 20 в събота, свикан да приеме оставката й и да избере неин заместник, в резултат на което новоизбраният председател на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов след заседанието призова Методиев да се откаже от парламента, в противен случай ще бъде изключен от парламентарната група на БСП.

Тази позиция на Националния съвет бе подкрепена от 109 членове на пленума, без нито един глас „против“ или „въздържал се“.

Вчера пък председателят на партията във Връбница Станислав Младенов написа в профила си: „Социалистите от 25-и МИР в София за пореден път бяха излъгани, изиграни и унижени от госпожа Корнелия Нинова. За социалисти като мен и като Гергана Орманлиева от Благоевград нямаше и няма място в групата на БСП в НС. Има място в нея обаче за младежкия председател на СДС Калоян Методиев. Затова призовавам народните представители от БСП незабавно да го изключат от тяхната група в парламента. БСП, социалистите от 25-и МИР и тези в Благоевград, не заслужаваме и не позволяваме подобни подигравки!“

До снощи нямаше коментар по казуса нито от Методиев, нито от Нинова. /Струма бг

Comments

comments