Нова тв сваля от екран Антоанета Николова заради отразяването на Гешев в Брюксел

Антоанета Николова, в червено, чака заедно с колеги Гешев да излезе от срещата с евродепутати на 5 февруари. (Фейсбук профил на Антоанета Николова)
Антоанета Николова, в червено, чака заедно с колеги Гешев да излезе от срещата с евродепутати на 5 февруари. (Фейсбук профил на Антоанета Николова)

от Георги Готев и Красен Николов | EURACTIV BULGARIA

Журналистката Антоанета Николова няма да отразява започващата днес (20 февруари) среща на върха на ЕС за Нова телевизия. Въпреки че не е уведомена официално, тя е научила, че сътрудничеството й с медията на Кирил Домусчиев е прекратено, заради присъствието й сред групата журналисти, отразявали двете посещения на главния прокурор Иван Гешев в Брюксел.

Гешев беше за първи път в Брюксел на 2 и 3 декември.

Второто му посещение беше на 5 февруари.

И в двата случая постоянно акредитираните български журналисти към европейските институции, сред които е Николова, не бяха уведомени за визитите на Гешев, но въпреки това мнозина от тях успяха да ги отразят. Това очевидно не му се хареса. Сега се оказва, че активността на Николова не се е харесала и на нейния работодател.

Въпреки всичко Николова ще отрази срещата на върха, като кореспондент на EURACTIV България. Предложение за новото сътрудничество й бе отправено днес и тя го прие без колебание.

“Много се радвам на това развитие. Всяко зло за добро”, коментира Николова. Тя е работила като дългогодишен кореспондент на Дойче Веле, Скай Италия, bTV и “Нова телевизия”.

Вчера EURACTIV.bg покани “Нова телевизия” да коментира слуховете за уволнението на Николова, но до днес не получи отговор.

За една година в “Нова телевизия” се случиха много промени, след като медийната група бе купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Преди две седмици Ива Стоянова, която бе дългогодишен шеф и дори собственик на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия Канал 3, става управител на “Нова тв”. Тя зае позицията на Вяра Анкова.

Ива Стоянова е поредният човек от “Канал 3”, който става част от екипа на “Нова телевизия”. В “Нова” първо дойде Миляна Велева от “Канал 3” и оглави дирекция “Новини и актуални предавания”. По лична покана на Кирил Домусчиев от “Канал 3” в “Нова тв” се върна репортерът Васил Иванов, който стана водещ разследващ журналист. Други репортери от свързваната с Пеевски телевизия също се преместиха в Нова тв и други издания от медийната група.

При смяната на собствеността телевизията се освободи от разследващите журналисти Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Марин Николов, както и от водещата Анна Цолова. В края на януари с телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев.

След смяната на собствеността на Нова тв, от оперативното й управление бе оттеглена и покойната вече Силва Зурлева. Тя участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век, а след това бе член на борда на директорите и отговаряше за новините на “Нова броудкастинг груп”.

Оставка от “Нова тв” подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Махната бе и Виктория Бехар, която бе мениджър “Стратегическо развитие”.

Уволнен от спортния сайт “Гонг” бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на “Нет инфо” Христо Христов, който потвърди, че върху журналист от групата се оказва натиск.

За просветените зрители отдавна е ясно, че под ръководството на Домусчиев “Нова телевизия” се старае да хвали Иван Гешев и да критикува негови опоненти, включително президента Румен Радев. Въпреки това Гешев спомена името на Домусчиев сред “разните бизнесменчета”, които призова да не му “дават акъл”.

“Нова” отрази изказването, като отрязва името на собственика си.

Comments

comments