Николай Георгиев: Върви народе, възродени ! Честит празник, съграждани !

ВЪРВИ НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ

От началото на времето словото е и остава най-голямата сред силите, с които разполага човешкия род. Нито мощта на оръжията, нито славата и богатството могат да се мерят с него.

Но какво е словото, ако нямахме писмените знаци, с които да го съхраняваме и пренасяме през хилядолетията в неговата неповторима красота и неувяхваща мъдрост и хармония ? Няма цивилизован народ, който да е увековечил името си без да е оставил писмена следа в историята. Няма дързост или подвиг, геройство или мерзко предателство, за което да не сме се научили от разказа на буквите.

Словото въздига и убива, наказва и благословя ! Словото и буквите са като духът и тялото у човека. Не могат едно без друго и само заедно са изящни и съвършени. Така, като човекът се стреми към изящество и съвършенство с дух и тяло.

Блажени на Земята са онези народи, които са дали букви другиму ! Блажени сме ние – Българите, задето спасихме славянските писмена, утвърдихме ги в десницата на Княз Борис I и Цар Симеон Велики, а сетне, с делото на Преславската книжовна школа, „дадохме на вси славяни книга да четат“ и просияхме светлината на Божественото слово за нашите братя по кръв и език.

Мигар ще се намери днес дързост у някой, за да заяви, че избавлението ни от черната робия е било възможно, ако Руската православна църква не славеше Единосъщния господ Бог на църковнославянски, разбирай старобългарски книжовен език ! Да, буквите са светлина и живот ! Огън и меч ! История и гаранция за вечност !

Затова се прекланяме доземи, че и по-ниско в сърцата си всяка година, на 24 май, на братята Кирил и Методий, а Църквата ги въздигна в апостолски ранг.
Затова преливат сърцата ни в радост, когато зърнем азбукарче да срича на глас, свело прилежно глава над книгата.
Затова народът ни облажава българските учители и им поверява най-милото си – българските деца.
Затова народът ни има право да вдигне гордо глава и да се нарича всяка следваща година „възроден“.

Върви народе, възродени !

Честит празник, съграждани !

Николай Георгиев – Кмет на община Кресна

Comments

comments