„Ние сме зад гърба на премиера.“ Какво обяснява ГЕРБ за снимките?

Сутрешен рейд на управляващи партийци по телевизиите, за да заклеймят „манипулацията“ и да посочат подозрителните

Само няколко часа след като беше събран на брифинг като „подпорна стена“ зад гърба на премиера Бойко Борисов, днес част от актива на ГЕРБ сътвори истински сутрешен рейд по различните телевизионни канали, за да заклейми пускането на скандалните снимки, на които Борисов спи, а в същата спалня се вижда шкаф, пълен с евро банкноти, пистолет и златни кюлчета. Очаквано членовете на партията обясниха, че снимането на човек, докато спи, е „отвратително“, но пък огромните суми били манипулация.

„Случващото се в момента е комбинация от политическа атака на хора без политически възможности и мафиотски методи. То е немислимо и не може да продължава по същия начин. Единни сме и битката няма да спре“, обясни пред бТВ депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

Той намекна, че НСО не си е свършила работата, за да се появят „такива мафиотски заплахи към премиера“, но беше категоричен – „няма да се спрем дори да се наложи и ние да нагазим в калта“.

Манов направи опит за предположение кой може да стои зад атаката към премиера. По неговите думи има хора, които мислят, че могат да направят всичко и нямало „нужда да отговарят за 18-те си повдигнати обвинения“. Тоест индиректно смята, че избягалият и в Дубай бизнесмен Васил Божков е земесен в схемата. Малко след това обаче вкара в нея и бившия втори в ГЕРБ, човека, който именно вчера напусна партията – Цветан Цветанов.

„От друга страна, като се намерят двама-трима политици, които са решили, че калната вълна за тях е хубава – ето я комбинацията. Ще излезе много ясно кои са политиците. Ние казахме на няколко пъти, че има хора, които не искат да отговарят на едни въпроси. Вчера Цветан Цветанов обвини цялата си партия. Той каза такива гнусни неща по отношение на хората, с които е работил, че нямам думи.“

Божков и Цветанов като фундамент на атаката бяха обозначени и от Тома Биков, разбира се, без директни обвинения. Депутатът беше в Нова телевизия, където обясни, че „снимките очевидно са направени от близък до Борисов човек“.

„Но няма как да е някой, който не е влизал в дома на премиера. Цветанов е имал достъп и до „Бояна“, и до местата, на които Борисов стои.“

Малко по-късно, когато вече беше обяснил, че снимките с парите са монтаж и че прокуратурата трябва да проверява кой го е направил, вмъкна и следното:

„Ясна е битката, която се води с Божков. Той веднага след брифинга на премиера написа: „Да си върнем България.“ Големият сблъсък е с този човек, който е обвинен в 18 престъпления. Кой е решил да му помага и по какъв начин е друго.“

Трети коментар дойде от министърката на туризма Николина Ангелкова, която отново беше в Нова малко след Биков.

„Изключително съм отвратена от това, което се случва. Кой нормален човек ще запише спящ човек и представете си – да го пусне в публичното пространство. Представете си докъде сме стигнали дъното.“

Тя също защити тезата, че снимката е направена от изключително близък човек до Борисов. Ангелкова коментира и Цветанов, като заяви, че начинът, по който бил напуснал ГЕРБ вчера, не бил мъжки, не бил и достоен. Бойко Борисов пък го бил създал като политик.

„Ние сме зад гърба на премиера, цялата партия. Ще успеем да устоим, имаме толкова много работа“, каза тя.

Телевизионният рейд на актива на ГЕРБ завърши с Десислава Атанасова в БНТ. Тя сподели мнението, че някой се опитва да размаха пръст на премиера и да му покаже, че има човек в най-близкия му кръг.

Атаките не знам откъде идват. Това обаче ще установи прокуратурата. Не знам дали са монтаж, или са истински – има си експерти. Аз не мога да го кажа.“

И тя, както и всички преди нея, обаче беше категорична – предсрочни избори няма да има, ГЕРБ нямало да се предаде и да се откаже от работата си.

Comments

comments