Нередности за милиони по „Еразъм“ отиват на прокурор

Нарушенията в прилагането на европейската програма „Еразъм+“ у нас отиват в прокуратурата. Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) към министерството на образованието и науката сезира Софийската градска прокуратура за наличие на конфликт на интереси при оценяването на проекти по европейската програма „Еразъм+“. Нередностите са за над 1.5 млн. евро, съобщават от МОН.

Сигналът се позовава на три одита – на дирекция „Проверки на място и мониторинг“ към ЦРЧР, на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“ и на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В документа се посочва, че двама външни оценители, наети на граждански договори през 2018 г., 2019 г. и 2020 г., са облагодетелствали определени дружества за спечелването на 27 проекта. В един от случаите оценител е бил едновременно и ръководител на проект. Фирмата бенефициент пък била на член от семейството му. В същото време нито една от страните не е декларирала конфликт на интереси, сочат констатациите на местните и европейските институции.

От центъра настояват под отговорност да бъдат подведени още двама бивши директори на Центъра заради недостатъчен контрол, както и бивш директор на дирекция „Програмни дейности, селекция и анализ“ заради потенциално манипулиране на подбора на оценители и за конфликт на интереси с вече избраните“, съобщава МОН, без да цитира имена.

„Сега“ неколкократно е писал за скандалите в Центъра, който управлява „Еразъм+“ и разпределя към 40-50 млн. евро годишно за проекти за образователна мобилност. През октомври 2018 г. тогавашният шеф Татяна Калканова подаде оставка малко преди тогавашният министър Красимир Вълчев да обяви промени в ръководството му заради установени нередности. Малко по-късно в медиите изтече сигнал от служители до Калканова, в който те разказват за засечена порочна схема – няколко души в роднински връзки помежду си печелят проекти – един оценява, а друг се явява директен бенефициент.

Бяха посочени общо 12 проблемни проекта (финансирани в ситуация на конфликт на интереси), които по оценка на служителите през 2017 и 2018 г. са били финансирани с 1 621 899 евро. В последствие започнаха да излизат различни подробности от работата на центъра. Негови служители алармираха, че са били подлагани на натиск и че са принуждавани да напускат, след като са разкрили нередности при оценка на европроектите.

Заради наличието на нерегламентирани практики Европейската комисия е поискала България да възстанови над 1.5 млн. евро в бюджета на програма „Еразъм+“, признават още от МОН. До момента Центърът е платил 867 710 евро. Облагодетелствани фирми са върнали доброволно 160 000 евро от тях. За останалите центърът е завел 17 дела, като четири от тях вече са спечелени.

Заради разследванията си по тези случаи в. „Сега“ също бе съден от засегнатите лица, но спечели делото.

Comments

comments