„Независим и свободен“. Неуспелият в конкурса за БНБ Каримански отиде във финансовото министерство

Бившият депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански е назначен за съветник на служебната министърка на финансите Росица Велкова броени дни, след като стана ясно, че партията му не влиза в следващия парламент.

Това съобщи в понеделник вечерта „Капитал„,цитиран от „Свободна Европа„, провокирайки гневната реакция на бившия председател на парламентарната бюджетна комисия и неуспял кандидат да оглави Българската народна банка (БНБ).

Oт Министерството на финансите съобщават, че бившият депутат от ИТН е бил назначен заради неговия опит като народен представител и председател на Бюджетната комисия.

„Бих искал да кажа на всички уж „чисти“, „бели“ и „неопетнени“ псевдожурналисти, че аз съм щастлив, независим и свободен човек, без предразсъдъци! Човек, който може да работи каквото е учил, не само в България, но и в чужбина“, написа самият Каримански във Фейсбук малко след появата на публикацията за новото му трудово назначение.

Каримански беше депутат от партията на Слави Трифонов за по-малко от месец в 45-ото Народно събрание (НС). Той влезе и в 46-ото, и в 47-ото НС, като именно тогава оглавяваше Комисията по бюджет и финанси.

На изборите от 2 октомври ИТН не успя да прескочи 4-процентовата бариера. Така Каримански, който отново беше в листите на партията, не успя да влезе в парламента за четвърти път.

През април Каримански беше номиниран за гуверньор на БНБ от своята партия. На гласуването в пленарната зала обаче той получи само 59 гласа подкрепа – от ИТН и ДПС. От ГЕРБ бяха декларирали предварително, че също ще го подкрепят, но в крайна сметка групата им гласува с „въздържал се“.

Тогавашните коалиционни партньор на ИТН от „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ и БСП също не подкрепиха Каримански, чиято кандидатура не беше обсъдена предварително в коалиционното мнозинство.

Заради това ПП издигна за поста тогавашния председател на парламентарната си група Андрей Гюров. Това провокира взаимни критики и обвинения между двете формации, които в крайна сметка доведоха до решението на Гюров да се оттегли от конкурса заради липсата на „широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор“.

Три месеца по-късно коалицията, подкрепяща кабинета на Кирил Петков се разпадна, а ГЕРБ внесе вот на недоверие, който успя да свали правителството благодарение с гласовете и на ИТН, ДПС и „Възраждане“.

Comments

comments