Невероятно вкусно – направих си сирене по нов начин, с много подправки, мога да го ям всеки ден! –

safe_image-9-300x157

Сиренето е млечен продукт, претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. Притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, обусловени от високо съдържание в него на белтъчни вещества и мазнини, както и от наличието на добре усвоими от организма пептиди, свободни аминокиселини, множество витамини и така нужните микроелементи. В същност има хиляди видове сирена, всяко от които е със свои уникални характеристики – в зависимост от вида на млякото, използваната технология и мястото на производството.

Общото за всички видове сирена е, че се получават след коагулация на белтъка, след което коагулиралата маса се отцежда от остатъчната суроватка и се подправя и дообработва според съответната технология. Защо ви занимаваме толкова подробно със сиренето? Защото е любим продукт на деца и възрастни, поднасяна и като мезе, и в гювечи, и и омлети, и печен в пергамент, и в пици и сандвичи, и в салати, и добавен в супи и други ястия… При това разнообразие от храни с участие на сирене, искаме да добавим още една разновидност, която с огромно удоволствие ще си мажете върху припечените филийки сутрин или вечер. Много е вкусно – повярвайте! Вижте какви продукти са ви необходими: 1 кг краве сирене (гледайте да не е „менте“), по 1 стрък чубрица, магданоз, босилек и мента, розмарин – няколко иглички, 1 ч.л. черен пипер на прах и 150 мл чиста зехтин.

Сега ето как ще постъпите: нарязвате сиренето на неголеми кубчета и ги поставяте в подходящ буркан с широко гърло; между кубчетата поставяте размесените подправки и заливате отгоре със зехтина. Затваряте буркана с капачката и го обръщате енергично няколко пъти, за да се разпредели равномерно съдържанието му. Дръжте буркана на хладно място, завит във фолио, в продължение на няколко дни и продуктът ви е готов за консумиране. Ако зехтинът не е „чист“ или използвате олио, то по-добре сложете буркана в хладилника в продължение, примерно, на 5 дни. Имайте предвид, че може да използвате и друг вид подправки – според вкуса ви. При всички случай обаче, сте създали невероятно вкусен и ароматен продукт, който върви чудесно с топъл хляб!

vsyakajena.com

Comments

comments