Невероятния начин, по който скромния тим на Аталанта стигна до осминафиналите в ШЛ

Когато става дума за присъствието на италиански отбори в най-комерсиалния турнир по клубен футболен на стария континент, през последнсите няколко години свикнахме да виждаме отбори, като Ювентус, Рома, Наполи и Интер в групите на Шампионска Лига. Това разбира се са и едни от най-титулуваните отбори на апенините, които разполагат с много сериозна селекция и богата история. Едва ли същото може да се каже за далеч по-скромния отбор на Аталанта, който обаче определено бе приятната изненада в калчото през изминалия сезон.

Отбора от Бергамо шокира всички, като завърши сезон 2018/2019 в Серия А на изключително престижното 3-то място в генералното класиране, като бергамаските успяха да оставят зад себе си отбори от ранга на Интер, Милан и Рома. Този грандиозен успех за възпитаниците на Джан Пиеро Гасперини означаваше, че синьо-черните директно се класират за груповата фаза на Шампионска Лига през настоящия сезон. Именно тук започнаха и големите въпросителни относно възможностите на Аталанта на европейската сцена и дали постижението им в италианския шампионат не е просто огромна доза късмет.

За начало бергамаските попаднаха в една група C, където бяха още отборите на Манчестър Сити, Шахтьор Донецк и Динамо Загреб. Всъщност това изобщо не бе лош жребий за Аталанта, като ако изключим абсолютния фаворит от Манчестър, единствено тима на Шахтьор изглеждаше, като друго по-сериозно препятсвие пред Дуван Сапата и компания. И след катастрофални първи два мача за нерадзурите в тази група, те показаха защо приключиха предния сезон в калчото на 3-то място.

Съответно, отбора успя да приключи своето участие в тази Група C завършвайки на второ място с актив от 7 точки или една повече от тима на Шахтьор Донецк, който остана трети. Това означаваше, че бергамаските се класират за фазата на директните елиминации на турнира за пръв път в своято история. И ако погледнем съответните коефициентите за победител, с които заложете на шампионска лига през сезон 2019/2020, ще видим, че непосредствено след края на груповата фаза, Аталанта (67.00) бе с по-добър коефициент да вдигне престижние трофей от отбори, като Наполи, Валенсия и Олимпик Лион.

И все пак, заради факта, че отбора от Бергамо завърши втори във своята група те трябваше да се изправят срещу победителя от Група H по време на осминафиналите, като това бе Валенсия. От друга страна, благодарение на по-добрата голова разлика на испанския тим в своята група и съответното й спечелване, Аталанта избегна сблъсък с английския гранд Челси, което със сигурност е по-благоприятния жребий за момчетата на Гасперини. Любопитно е да се отбележи, че поне до края на този сезон с екипа на Валенсия се състезава един стар познайник на синьо-черните.

Това разбира се е Алесандро Флоренци, като дългогодишния играч на Рома премина под наем във Валенсия за шест месеца в самия край на зимния трансферен прозорец. Самия Флоренци се е изправял срещу Аталанта не един или два пъти, като той познава отлично играта на бергамаските. Върепки всичко това обаче, самото участие в груповата фаза на турнира е достатъочно голямо постижение за скромния отбор от Бергамо.
Предстои да разберем как ще се развият нещата в оставащите срещи от настоящия сезон и естествено дали Аталанта ще завърши в топ 4 на Серия А за втора поредна година. Това изобщо не изглежда невъзможно затова няма да се учудим ако видим бергамаските в групите на ШЛ и през следващата кампания.

Comments

comments