,,Нашата задача е да пазим българския език и да го развиваме“ заяви вицепрезидентът Йотова

Нашата задача е да пазим българския език и да го развиваме. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при закриването на международния форум „Азбука. Език. Идентичност“ в Пловдив. Двудневната конференция се състоя по нейна инициатива, като вторият ден от форума бе в Регионалния исторически музей в Пловдив. Йотова изрази своята амбиция форумът да се организира за трети път през 2026 година.

„Не очаквах толкова интересен и богат форум. Считам, че за ден и половина направихме опит за синтез на ролята на България, на българската книжовност и култура от 9-и до 21-ви век. Едно начинание, което заслужава голямо уважение“, заяви Йотова. По думите ѝ „българистиката има много голямо бъдеще“. Опитът и желанието ни да обвържем тази тема с темата за идентичност се оказа много интересна и ползотворна, подчерта още вицепрезидентът.

Тя благодари на всички учени, които взеха участие във форума, като открои ролята им за по-сериозното изучаване на българистиката на повече места по света и изрази надежда, че българистиката ще си върне значението, което е имала преди години.

Вие сте най-добрите посланици на България, посвещавайки се на изучаването на българистиката, обърна се Йотова към учените и изрази надежда, че следващият форум ще разшири още повече своята проблематика.

Българите зад граница са около 2 милиона и половина нашата задача е да пазим българския език и да го развиваме, допълни още Илияна Йотова.

В двудневния форум „Азбука. Език. Идентичност“ взеха участие над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги, които дискутираха значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация.

Източник:БТА

Comments

comments