Народните представители ще гласуват на второ четене ограниченията за плащане в брой

parlament

Народните представители ще разгледат на второ четене промените в данъчно-процесуалния кодекс, които предвиждат ограничаване на плащанията в брой.
Според предложението, което депутатите приеха на първото четене на 22 юни, плащането в брой да бъде намалено драстично от сегашните 10 хил. лв. Това ще става поетапно, като първата стъпка ще бъде направена още от 1 август, когато кешовите плащания ще бъдат ограничени до 5 хил. лв. От 1 януари 2018 г. таванът пада до 3 хил. лв., а година по-късно ще бъде намален на 1000 лв. От Министерство на финансите мотивират своето предложение с опитите да се ограничи сивата икономика. Друга важна промяна е, че всички акцизни стоки, които подлежат и на митнически контрол при внос и износ – горива, тютюневи изделия, алкохол и др., ще бъдат в обхвата на фискалния контрол на НАП. Т.е., независимо, че митничарите са проверили акцизните стоки при преминаване на границата, те ще могат да бъдат проверявани и във вътрешността на страната от служители на НАП.
По-късно през юли обаче управляващите от ГЕРБ размислиха за тавана на разплащанията в брой и предложиха той да е по-висок, отколкото иска финансовият министър Владислав Горанов. Понижаването на въпросния таван ще стане постепенно до 5000 лв., а не до първоначално поисканите 1000 лв.
Очакванията за днешното второ четене в Пленарната зала обаче са, че промените в данъчно-процесуалния кодекс няма да бъдат одобрени. Причината за това е фактът, че депутатите в Комисията по бюджет и финанси отхвърлиха на второ четене всички предложения за ограничаване на прага за плащанията в брой.
Над 80% от читателите на Economic.bg не подкрепят идеята за допълнително ограничаване на плащанията в брой. Анкетата беше проведена от 22 юни 2017 г. до 6 юли 2017 г., като в нея участваха 2029 души.

Comments

comments