„Намесата в медийните изяви на магистрати е форма на цензура“

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ) разпространи декларация по повод внесеното и оттеглено предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по въпроса:

„Следва ли членове на ВСС да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвиняеми или подсъдими лица?“
Повод за този въпрос бе анализ на члена на ВСС Калин Калпакчиев в августовския брой на списание Клуб Z, което заедно със сайта Clubz.bg е част от медийна група „ЗЕБРА.БГН“ на Огнян Донев.

„Случилото се може да бъде възприето като сигнал към хилядите редови магистрати да внимават с кои медии контактуват и да избягват тези, които критикуват ръководството на прокуратурата“, се казва в позицията на АЕЖ.

Организацията определя случая като „индиректна цензура“, която е „недопустима в една демократична държава още повече, когато идва от високопоставен представител на публичната власт“.

След внасянето на предложението на Цацаров Калин Калпакчиев коментира:

„Главният прокурор на една правова държава не може да се изявява в ролята на главен цензор или министър на истината. Може би главният прокурор живее в държавата антиутопия „Прокуратурия“, и му се иска да се разделят медиите така – тези ме хвалят и затова са добри, пък другите ме критикуват, та ако може да ги забраним“.
След това Цацаров оттегли предложението си.

Ето пълния текст на декларацията на АЕЖ-България:

Изразяваме своето притеснение от предложението на главния прокурор Висшият съдебен съвет (ВСС) да препоръча на членовете да се въздържат от изяви в медии, за които се знае, че се издават от “подсъдими и обвиняеми”.

Поводът беше текст от критичен към главния прокурор член на ВСС, публикуван в издание, което също критикува ръководителя на прокуратурата.

Предложението на главния прокурор нарушава две основни човешки права, гарантирани от Конституцията и международните договори, по които България е страна – презумпцията за невиновност и свободата на всеки да изразява мнението си.

Действително главният прокурор оттегли предложението си с обяснението, че целта му е постигната. В рамките на развилата се дискусия, както той, така и различни членове на съвета подкрепиха мярката.

Случилото се може да бъде възприето като сигнал към хилядите редови магистрати да внимават с кои медии контактуват и да избягват тези, които критикуват ръководството на прокуратурата.

Считаме, че подобна индиректна цензура е недопустима в една демократична държава още повече, когато идва от високопоставен представител на публичната власт.

Comments

comments