„Най-мръсният човек в света“ почина месеци след като се изкъпа

Отшелник, наричан в медиите „най-мръсния човек в света“, почина в Иран на 94 години, съобщи Би Би Си. Аму Хаджи бе известен с отказа си да ползва сапун и да се къпе над половин век от страх, че ще се разболее. В село Деж Гах, според „Джерузалем пост“, бил по-известен като „Чичо Хаджи“.

Не се обявява причината за смъртта му. Държавната агенция ИРНА обаче пише, че той се разболял малко след като младежи в селото му в южната провинция Фарс успели да го убедят да се изкъпе и той се поддал на натиска.

Агенцията обяснява, че заради години без хигиенни навици кожата му била покрита с гной и сажди, а храната му – основно развалено месо и по-скоро негодна за пиене вода. Известен бе като страстен пушач – снимки се появяваха в разкази на международни агенции и издания.

В интервю за „Техеран таймс“ през 2014 г. обяснява, че любимата му храна са таралежите и че живее понякога в дупка в земята, понякога – в тухлена постройка, издигната от загрижени съседи.

Начинът на живот, избран от него, по думите му бил свързан с емоционални проблеми, докато бил млад, а опитите да бъде изкъпан или да му се предложи чиста вода го натъжавали.

„Чичо Хаджи имаше лице като на пещерняк и дори обикновените хора мислеха, че е на близо век“ , цитира „Джерузалем пост“ агенция „Фарс“. Изданието отбелязва и че той пушил лула, пълна с животински екскременти (макар във видеоклипове и изображения на чужди медии да се вижда само с цигари). Според агенция „Тасним“ той все пак се подстригвал – като горял косата си, а виждал какво прави в огледалото на автомобил.

Comments

comments