Назначения по „Старт в кариерата“ в Банско разбуни духовете в курортното градче

Тази сутрин кметът на Банско – Георги Икономов разпространи съобщение за нови попълнения в администрацията по програма „Старт в кариерата“ в социалната мрежа, което по-късно бе публикувано и в повечето регионални медии.
„Трима млади специалисти започват работа в Общинска администрация Банско в изпълнение на програмата за стимулиране на младежката заетост „Старт на кариерата”. Те бяха избрани, след проведени предварителни интервюта и ще трупат своя първоначален професионален опит в следващите девет месеца при нас. Община Банско за поредна година се включва в програмата, която има за цел да подпомага професионалната реализация на младите хора след завършване на висшето им образование. В резултат вече няколко млади висшисти намериха своето постоянно място тук след изтичането й. Това показва, че мярката е работеща и дава шанс на младите и квалифицирани специалисти да се реализират професионално.“, гласи въпросното съобщение.
На пръв поглед това е добра новина и знак за това, че се дава възможност на млади хора да се реализират професионално и да развият своите умения.
Когато обаче, погледнем детайлите , нещата променят своята същност и добрата идея вече не изглежда толкова чист и перспективна, колкото в началото. На снимките публикувани от Икономов се виждат трите момичета, които са избрани да започнат кариерата си в общинската администрация, момичето крайно в дясно е Дора Ергина – дъщеря на счетоводителя на кметство Добринище-Снежана Ергина , а до нея в средата е Милена Галчева – дъщеря на кмета на Добринище Китан Галчев.
Възможно е девойките да са заслужили местата си със знания и умения и ние допускаме, че това може да е така, но няма как да не се отбележи факта, че и двете са дъщери на служители на кметство Добринище, където водеща е партия ГЕРБ, от която всъщност е и самият Георги Икономов.
Много често подобни ситуации създават напрежение и след тях се пораждат съмнения за прозрачността на тези процедури, дори по един проект като „Старт в кариерата“.
Местни хора, които ни сигнализираха за това, изразиха съмнения около назначенията и коментираха лаконично, че отново се дават възможности само на „наши хора“. „В града и околността има много млади хора, които имат добро образование и качества, но дали всички са имали равен шанс за назначение?“, питат хората в Банско.
Ние изпратихме официално запитване до кмета на община Банско в имейл, който съдържа всички поставени от хората въпроси. Когато получим неговият отговор, ще публикуваме доводите му, за да бъдат информирани обективно и нашите читатели.

Comments

comments