Мъж в инвалидна количка 4 г. не е излизал от дома си заради приобщен от съседи коридор

Живущи в блок в Благоевград въстават срещу съседи, заради приобщен към апартамента им коридор, който води към аварийния изход на блока.

Според хората съседите им са си присвоили общите части и така дори оставят мъж в инвалидна количка, блокиран в дома си вече 4 години.

Васил Гердов разказа пред bTV, че няма откъде да излезе. От Спешна помощ са го изнасяли на носилка.

„Нашият съсед е в изключително тежко здравословно състояние. Предложението на Управителния съвет и на Етажната собственост е да преминава с инвалидната количка по поставена рампа“, коментира Валерия Велева от Благоевград.

Проблемът е авариен изход, който е недостъпен.

„По данни на наши съседи, които живеят тук от въвеждането на блока в експлоатация през 1981 г., от западната страна е бил проектиран вход или изход, през който хората са преминавали. Към настоящия момент той не функционира, като вероятно е приобщен към други жилищни имоти“, посочи още г-жа Велева.

„От 1984 г. живея в блока и много добре знам, че от западната страна имаше вход-изход и рампа, предвидена точно за хора с увреждания и за майки с колички. След 1995 г. той стана затворен. Това е обща част, а вече е неизползваема“, разказа друга живуща в сградата жена.

Семейството, което живее в апартамента до изхода, е категорично, че е закупило жилището си във вида, в който е в момента. То не пожела да коментира ситуацията пред камерата на bTV.

“Документално проблем няма. В общината са налични единствено проекти във връзка с енергийна ефективност, саниране. Тогава е правено саниране и има разрешение за ползване на блока без рампи, с два апартамента и липса на усвоени части. Ако има възможност собственици да съдейства – да намерим други проекти“, коментира инж. Светла Захариева, зам.-кмет по строителство, екология и европроекти,

Мартин Гълъбов, началник отдел „Инвестиционни проекти и контрол по строителството“ посочи, че ще се извърши нова проверка, а по-ранна такава е установила, че няма нарушения.

„Не е необходимо предписание за изграждането на рампа. Необходимо е само проект, свързан с вътрешното пространство“, коментира още инж. Захариева.

 

Comments

comments