Шампионите в обществените поръчки, част 1-ва: Михаил Камбитов и други

sistema-elektronni-obshtestveni-porachki (1)_600x400_0b1


Изключително полезно нещо за журналистите и гражданите са отворените данни. Сред тях най-полезни са данните за това как държавата харчи пари. Когато се заровиш по-дълбоко в тях, може да откриеш „истинско съкровище“. Именно по тази причина, решихме да стартираме една поредица от материали, която ще покаже кои са „отличниците“ в изпълнението на обществени поръчки в Благоевград и областта, както и къде и за какво се харчат обществените пари. Така всеки гражданин, ще знае към кого може да се обърне, ако реши да търси сметка за начина на изпълнение на даден проект.

Една фирма е своебразен шампион по изпълнение на обществени поръчки, организирани от община Благоевград. През последните 4 години през нея са минали договори за близо 20 млн. лв.
Едни и същи познати лица неизменно печелят процедурите, организирани от кметството, независимо че в строителния бранш конкуренцията е жестока. Заедно и понякога в консорциуми с други фирми са работили по около 14 апетитни контракта, показа наша проверка на база регистрите за поръчки.

Фирмата е СТИЛСТРОЙ-М ООД и е собственост Михаил Камбитов и Даниела Джукова, регистрирана е в Благоевград на ул. ПРИЛЕП 16. Адресът за кореспонденция е ул. „Тодор Александров“ 19, ет.3, който при локализация в Google Maps, ни отвежда в Стоматологичната клиника в Благоевград. Дружеството е създадено през 2004 година, като едноличен собственик е Михаил Камбитов.

Фирмата безапелационно печели поръчки, които имат разнообразен характер. От ремонт на асфалтови настилки, през благоустрояване на улици, аварийни реконструкции на водопровод, зимно снегопочистване, изпълнение на блокове по Програмата за енергийна ефективост до реконструкцията на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част, което е един от най-мащабните проекти през последната година.

Понякога, в процедурите по избор на изпълнител, за дадена обществена поръчка съфамилникът на кмета Камбитов се състезава сам, а друг път с партньорски фирми, с които учредяват Дружества по ЗЗД. Така например, СТИЛСТРОЙ-М ООД има успешно изпълнени проекти с ВИП-2004 ЕООД на Константин Обецанов от Банско, с БРАВО-СТРОЙ ООД на Илия Узунов и Димитър Янков и други.

Самостоятелно Михаил Камбитов е заработил от обществени поръчки, през последните 4 години, близо 5 млн. лева без ДДС.

Графиката показва номера на договора, годината на сключване и стойността му.
Графиката показва номера на договора, годината на сключване и стойността му.

В съдружие със свои партньорски фирми, СТИЛСТРОЙ-М ООД е спечелила 11,5 млн. лв. без ДДС.

Графиката показва  наименованието на Дужеството по ЗЗД ,номера на договора, годината на сключване и стойността му
Графиката показва наименованието на Дужеството по ЗЗД ,номера на договора, годината на сключване и стойността му

Анализът на данните показва, че от 2014 година до днес, Михаил Камбитов е успял да се утвърди като шампион в изпълнението на поръчки в Благоевград. Простите сметки пък показват, че фирмата му самостоятелно и в съдружия е заработила 19 630 601 млн. лв. с ДДС.
Само преди дни стана ясно, че за ремонт на сградата на НХГ, включен в обществена поръчка със заделени 518 379,25 лв. с ДДС, са кандидатствали 5 дружества, от които 4 са отстранени от комисията по различни причини с общ знаменател – несъответствие с изискванията на заявителя. Благоевградското „Вес Инвест-Н“ ЕООД с управител Славка Топузова, софийските „Енерджикорект“ ЕООД, представлявано от Румен Ничев и „Сетатех“ ЕООД с управител Мария Рандева, както и „А-Строй“ ЕООД на Венцислав Амзов от с. Абланица не стигнаха до финала и бе отворено ценовото предложение само на благоевградската „Стилстрой М“ ООД. То бе за 503 092 лв. с ДДС с 10 години гаранционен срок за строителните дейности и 180 дни време за работа.

Прилагаме и списък на част от въпросните обществени поръчки:

1.“Ремонт на асфалтови настилки и пътища на земна основа в малките населени места на територията на община Благоевград за 2016 г., 2017 г. и 2018 г.“
2.Благоустрояване на улица ул. “Малешевска”, гр. Благоевград по части “Пътна” и “Улично осветление”, включена в програмата за капиталови разходи на община Благоевград 2015 г.”
3.„Аварийна реконструкция на участък от довеждащ водопровод от ПСПВ Благоевград до НВ V=7000м2 – Изток, гр. Благоевград – в частта от шахта със спирателни кранове в т.1
4.„Аварийна реконструкция на участък от довеждащ водопровод от ПСПВ Благоевград до НВ V=7000м2 – Изток, гр. Благоевград – в частта от шахта със спирателни кранове в т.1
5.Благоустрояване на на IV-ти микрорайон, вкл. рех-я и рекон-я на улици,енергоспес.осветление и озелен. в района на ул.Ветрен до ЮЗУ Неофит Рилски,Благоустрояване на ул.Марица в участъка от прод. в VI.3
6.Обновяване и облагородяване на площад „Георги Измирлиев – Македончето“, Реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част
7.„Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР, етап VI – ти – 10 обособени позиции във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на – прод. в II.1.4
8.“Зимно поддържане, снегопочистване и поддържане на общинската пътна мрежа /ІV –ти клас/ на територията на Община Благоевград“
9.„Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР, за 15 обособени позиции във връзка с реализацията на проект „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград”, по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 ”Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради”, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.” . За обособените позиции ще се изготви работен проект и изпълнят строително монтажни работи включващи: Изолация на външни стени, Изолация на под, Изолация на покрив, подмяна на дограма, Електро, мълниезащита и боя.

Пълен списък може да намери всеки гражданин на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Някои от фирмите, с които Михаил Камбитов е бил в обединение, също са от отличниците по изпълнение на обществени поръчки.

Така например, през 2015 година в СТИЛСТРОЙ–М ООД се появява съдружник- Стефан Стоев, който купува 27 дружествени дяла, които година по-късно продава обратно на Камбитов и Джукова. Продажбата на дяловете на пръв поглед  изглежда много лоша сделка за Стоев. тъй като фирмата определено е просперираща. Проверка на Blagoevgrad News,  обаче откри участие на Стоев в други фирми, една от които работи доста успешно в сферата на изпълнение на обществени пръчки в Благоевград, Банско, Сандански, Петрич и  Гоце Делчев.

 

Comments

comments