„Момчето от крайния квартал“, което „размаха“ пръст от екрана, на фона на обидно журналистическо мълчание

87722

 

Темата на деня, безспорно е гостуването на номинирания за главен прокурор Иван Гешев в БНТ. Това се случва въпреки категоричната му заявка, че няма да окаля в това и няма да се кандидатира за такъв.

Гешев по телевизията

Участието му мога да обобщя така: той „размаха“ пръст на определени хора, докато се чувстваше удобно в създадения от журналиста комфорт, без нито един съществен въпрос, който си задават хората, по отношение на кариерата му.

Гешев беше категоричен, че нямало от какво да се притеснява – не разполагал с асансьор, който да стига до хола му. И да имаше, нямаше да е голям проблем, все пак вече видяхме, че в България и тези, които имаха не понесоха отговорност. Самият Гешев пък, в онези случаи не прояви активност, каквато видяхме например, при ареста на Иванчева.

„Неудобен ще съм за политическия кръг и свързаните с него медии, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев.“, каза Иван Гешев. Колегата обаче пропусна, да попита дали ще е толкова неудобен и за медиите гравитиращи около Делян Пеевски. И предупреди, че очаква и сформирането на кръг срещу него от олигарсите на прехода, „които са в ареста или предстои да влязат в ареста“. Така, ако някой реши да го атакува, да си знае, че в ареста има свободни места, дето се вика.

Каза още, че веднъж е виждал Делян Пеевски в живота си при снемането на преписка преди 4-5 години. „Не виждам пречки съдебната власт да контактува в рамките на законовите си правомощия с всяка една власт.“, заяви Гешев. Но пак не бе запитан от колегата, защо иска да слее властите, което е характерно за тоталитарния режим и би означавало елиминиране на демокрацията!? Обяснявам си го с факта, че вероятно не му е било позволено, защото при същи този режим има тотална забрана на свободата на словото и печата.Тоталитарното управление се характеризира със сливане на трите власти (законодателна, изпълнителна, съдебна) в една система, пряко подчинена на водача, та и ние, можем да очакваме това, поне аз така разбирам думите на Гешев, но може и да бъркам, в което се съмнявам.

„Не харесвам революционните промени и не споделям виждането, че всичко трябва да се започне отначало“, подчерта още Гешев. И как ще иска!? Та, ако нещо тръгне да се променя, ще вземе да им наруши комфорта, който са си изградили. Основните критики на Европа към нас са по отношение на върховенството на закона, но те нищо не разбират, на нас и така си ни е добре, ако не вярвате, питайте Гешев.

По отношение на думите на съпредседателя на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов, който заяви, че Гешев служи на олигархията, номинираният за главен прокурор коментира с думите: „Когато нямаш разумни и сериозни аргументи, лепиш етикети“. И отново предупреди: „да внимава“.

Така, в предупреждения и спорни заявки премина интервюто, което по-скоро бе монолог на кандидат гл. прокурор Иван Гешев, днес.

 

Преди днес

Емблематичен за кариерата на Гешев бе шумния арест на районния кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Тогава, а и след това той обясняваше пред медиите, че показното задържане на Иванчева с белезици, часове наред в центъра на София, не нарушава нито закона, нито човешките й права.

Когато на по-късен етап стана ясно, че Гешев е свързан с основния свидетел по делото на Иванчева – Александър Ваклин , това се оказа, че също не е проблем за кандидата.

Според публикации Детелина Ханчева – жената, с която зам.-главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин. Пред „Капитал“ Ваклин казва, че реалното му сътрудничество с Кърковски приключва през 2009 г., а след това остава само на хартия. Проверка обаче показва, че съвместното им дружество за продажба на недвижими имоти „София Централ Б“ продължава да извършва дейност до април 2018 г. До тогава те са и съакционери в дружеството „МС Консулт 2004“, което е отчело дейност за 2017 г.

След това, стана ясен и друг факт: Бащата на главния обвинител си купил евтина бензиностанция.

„Има ли КОЙ да разследва сигнала за тази фрапантна схема за източване на държавната фирма „Софтранстакси“ ООД, в която фигурира и името на бащата на зам.-главния прокурорИван Гешев„, питаше в отворено писмо, към което са приложени документи, бившата зам.-кметица на столичния район „Младост“, която беше пусната под „домашен арест“ заедно с Десислава Иванчева.

„Всичко започва на 15.10.2000 г., когато Агенцията за държавни вземания извършва проверка и установява, че българската държава има изискуеми вземания към фирма „Софтранстакси“ ООД на стойност 111 979,23 долара и 992,66 деномирани лева. Впоследствие се издава Акт, който е връчен на фирмата на 07.11.2000г.

Сумата не е голяма, защото към този момент фирмата „Софтранстакси“ ООД има многоимоти – над 46000 кв.м. земя и 6 408 кв. м. сгради в кв. „Хаджи Димитър“, София. Имоти, дадени на държавната фирма от държавата!

Управителите на „Софтранстакси“ ООД, за да не се издължат на държавата, започват действия по заучена схема, като продават много под пазарната цена недвижими имоти, собственост на фирмата.

Само три дни след връчването на акта за задълженията фирмата, в лицето на управителя ѝ Георги Цолов Георгиев „намира“ купувачи за четири от имотите. Единият от купувачите се оказва не кой да е, а полицаят Стоимен Т. Гешев, баща на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който към онзи момент работи като следовател в Столична следствена служба“, пише петрова.

Заедно с другия купувач – Александър Р. Иванов, Гешев-баща купува земя с площ 2011 кв.м. ибензиностанция, с квадратура 30 кв.м. за скромната сума от 19 506 лв за земята и 3 294 лв -за сградата.

Така само за 4,96 евро на кв. м. е продадена земя в столичния квартал “Хаджи Димитър“, абензиностанцията е струвала само 56,14 евро на кв.м. По-изгодна ниска цена купувачите от сагата с апартаментите на властта, в това число министри и депутати, дори не са и сънували.

Бензиностанцията, която Гешев-баща купува само за 56,14 евро на кв.м.

Но какъв е интересът на фирмата да продава евтино? Сигурно за да не покрие цялото задължение към държавата? Колкото е получила фирмата от продажбата на безценица, толкова са отишли за различни данъци и такси, а останалите задължения никога не се плащат.

Когато сумата от продажбата на имота е ниска, фирмата покрива едва малка част от задълженията си към държавата. Вместо за имотите на „Софтранстакси“ ООД да се проведе честен публичен търг и държавата да събере цялата сума по вземанията, те са продадени на безценица. Още тогава тя е трябвало да запорира имотите, но това не е направено“. пише още в отвореното си писмо Биляна Петрова.

 

И въпреки всичко…

Всичко това не пречи на Иван Гешев, да се заяви като достоен и приемлив кандидат за главен прокурор на Република България.

По-паметливите си спомнят и други подобни, спорни кандидатури за ключови длъжности, като например тази на Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава гражданското общество не позволи да се случи, като акумулира цялата си енергия срещу тази кандидатура. Дали това ще се случи и сега, предстои да видим.

Това, в което съм убедена обаче, че на Пеевски не му беше нужен този поста, за да овладее държавата, защото той и без това го направи. Това, на което ставаме свидетели днес е плод, именно на  това овладяване и тотално изключване на хората.

 

Какво ни остана?

И все пак, надежда за свободата и демокрацията  има, но трябва да си я извоюваме обратно. За да се чувстваме свободни  и  да живее в държава, която ни харесва, за да имаме управление, което ни харесва, позорното мълчание и преклонение трябва да бъде нарушено! Можем да говорим, да протестираме и да се борим,  защото в противен случай нашето мълчание ще се превърне в  тяхната сила.

Вчера беше Пеевски, а днес е Гешев, утре може да е някой още по-лош. Ако днес замълчим пред избора на Гешев, утре ще се наложи да замълчим пред закриването на държавата си.

 

 

 

 

Comments

comments