Може ли мазета на жилищни сгради у нас да се използват за защита?

 

Преди дни от „Пожарна безопасност и защита на населението“ анонсираха създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така чрез интернет всеки ще може да открие къде е „неговото“ укритие и кой е най-прекият път до там. Системата още не е факт.

 

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития, като 551 са с висока степен на защита от тях. Само 31 са в добро състояние, в задоволително – 187, в лошо пък – 165, а напълно неизползваеми са над 100.

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, както и метрото, така и подземията на жилищните сгради. А говорейки за жилищните сгради, на практика всяко мазе би трябвало да бъде по презумпция бомбоубежище.

Оказа се обаче, че в голяма част от етажните собствености хората не са запознати. Населението не знае нито как да действат, нито има ясни инструкции и не знаят всъщност на какви условия трябва да отговарят тези своеобразни бомбоубежища. Екипа на bTV влезе в един от блоковете в София, за да проверим годни ли са мазетата за укритие при аварийна ситуация или военен конфликт.

„Това е подземния етаж, предвиден е за бомбоубежище с дебели метални врати“, каза Павел Миланов – председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост „Справедливост“ (АРОЕС).

Строителството е старо, но сградата наскоро е реновирана – отвън и отвътре. „Блокът е след енергийна ефективност, но подземието е останало в онзи стар вид“, обясни Миланов.

В мазето на 17-етажен блок в столицата, има 92 апартамента и в помещението, което виждате би трябвало да се съберат повече от 180 души. Пространствата са тесни, а условията лоши. Според домоуправителите контрол за състоянието на бомбоубежищата в етажните собствености няма.

Миланов каза, че в мазетата има и течаща вода. Освен това има и тоалетната, както
сами виждате – малко повече от един квадратен метър Липсва вентилация, която изобщо не е планирана и трябва да се изгради изцяло наново.

„Без въздоховод предполагам, че ще е много трудно да се стои по-дълго време,
особено, ако е топло. Няма никакви условия да се стои тук и навсякъде е общо взето
така. Аз се съмнявам, че някъде ще намерим в етажна собственост бомбоубежище с
пейки, с легла, с условия“ обясни Манолов.

Металните врати са стари и пантите изгнили – затварянето им е почти невъзможно.

Според Асоциацията липсва координация между институциите и хората. Настояват
за информация, за да може населението да е запознато и подготвено.

„Дали ще минава през общините, дали през управителите на етажна собственост,
липсва тази координация.

Второто, което липсва – са инструкции какво трябва да се прави и по какъв начин да се случи, за да създадем организация.

 

Без намесата на държавата обособяването на сигурни бомбоубежища в подземията
на жилищните сгради е невъзможно, смятат от Асоциацията. Според тях трябва да
се планира бюджет за тази цел.

Comments

comments