Моето право на отговор, към кафявите медии, които изпълниха поредната си поръчка

По време на заснемане на предаване, в сградата на ЕП, в Страсбург
По време на заснемане на предаване, в сградата на ЕП, в Страсбург

*Уточнение: Снимката е личен архив, от който е видно, че ние „невзрачните“ медии понякога работим.

Този текст е моето право на отговор, на един пасквил в една кафява медия, на която нямам да споменавам името, заради уважението, което имам към аудиторията си.

Аудиторията на „Blagoevgrad-news“, може да „малка“, както пише във въпросния сайт, но е чистоплътна и такава ще я запазим, защото вярвам, че журналистиката в България има нужда от чистота, етика и факти. Тези, които имат нужда от мръсотия и кал четат други неща, те драскат в посредствени, порнографски сайтове и форуми, какъвто моят сайт никога няма да бъде.

Не смятам, че има нужда да обяснявам нещо, на когото и да било, защото в моят случай работата ми говори за мен повече, отколкото каквото и да било обяснение. Няма и да замълча обаче, защото се случва за пореден път, срещу пари някой да петни работата и името ми.

Има някаква закономерност в публикуването на „компромати“ срещу мен и ще ви разкажа за нея, ще ви разкажа и за едни хора, които прибират много пари, за да плюят неудобните на властта журналисти.

Първият път, когато кафявият сайт, който визирам в началото, писа за мен, бе два дни след мои публикации за кмет, чието име също няма смисъл да споменавам, защото вие-малката ми аудитория, ще се сетите, това се случи преди година.

Сега, отново два дни след публикация, повдигаща въпроси, около закупен апартамент от заместник-кмет, в същия кафяв сайт излиза „велик компромат“. Пасквила съдържа същото, както и преди година, отново разказват, че съм „грантаджийка“, която без заслуги, прибира много пари. Сега има и допълнение, оказва се, че ги харча за фризьор и маникюр, защото разбирайте, толкова ми е капацитетът. Споделяла съм ги с мъжа си, което също е престъпление, според автора и няма никакво значение, че ние всъщност работим.

Пишат и, че нямам екип, затова каня всички заинетересовани по темата, в редакцията ни, на ул.“Митрополит Борис“ 17, в Благоевград, където ще се запознаете с екипа ми, с всички момичета, които работят с мен. И понеже засегнаха, че трябва да ни провери НАП, ще кажа, че и те са добре дошли, за разлика от много други, аз не се притеснявам от проверки, защото работя, съобразявайки се със закона. За някои други, не съм много сигурна!

Доколкото прозрачността на собственост, отново нямам притеснение, аз не се крия зад фирми, регистрирани в пощенска кутия, не лъжа пред съда, че не съм собственик и не нося отговорност, домейнът и хостингът ми не са регистрирани в трети страни-непроследимо, а тук, в България.

 

Проблемът не е в случилото се на мен, а че това въобще се случват подобни неща в демократична страна, член на ЕС, че управниците в същата страна си „поръчват“ подобни услуги, че плащат за тях, а никой не ги пита, от къде са парите, с които го правят.

Същият кафяв сайт, вчера сътвори нещо още по-низко и долно, спрямо близък човек, на кандидат-кмет в столицата. Това беше истинската свинщина! Всички се възмутиха…привидно. Но,  както и колегите от Клуб  Z попитаха:

Вие ще рекламирате ли кампанията си в нещото, което си позволи това? 

Партиите ще допускат ли лицата им да (продължат) се появяват там?

Същото ще попитам идната седмица, местните политици и бизнесмени, за подобни местни медии, защото те също са част от свинщината и поръчковата журналистика.

Връщам се на „плювнята“,  съчинена по мой адрес, трябва да отбележа, че „авторът“ много избирателно е посочил „незначителността“ на работата ми, пропускайки важни теми. Това е разбираемо, защото те засягат вероятно, онези, които са „поръчали“ оплюването ми.

Не съм обидена, нито ядосана, ще трябва да ви кажа, че това е поредното признание за мен, за това, че съм си свършила работата. Могат да продължат, да ме наричат некадърна, могат да продължат, да обясняват, че не ставам за нищо, защото факта, че са ми отделили време и „внимание“ е показателно за обратното.

Доколкото сигналите, които съм писала и се „сгромолясвали“, ще уточня- това е работата на журналиста, да информира институциите и да изисква реакция, а това, че институциите са овладени  от властта е друг въпрос и не е мой проблем.

Дали работя качествено и какъв журналист съм, определят други хора, които не приемат поръчки. Тяхното мнение ми е важно, не това на тези жълтурковци!

За пореден път, се определя като престъпление и проектът на медията, финансиран от Фондация „Америка за България“. По този повод, ще кажа само няколко неща, които са важни за мен. На първо място, благодаря за доверието и подкрепата на тази организация! Без тяхната подкрепа, щеше да е много трудно да запазя медията си независима и чиста, защото другите опции за финансиране в България, раждат сайтове като онзи, кафявия, който омерзява хората.

На онези, които решиха, че ще ме сломят с подобна мерзост, ще кажа, че няма да спра. Няма да престана, да търся истината и да я показвам на хората, с факти и документи! Ще продължа, да го правя по начина, по който съм го правила до сега, няма да използвам техните подмолни методи, не защото не мога, а защото не искам! Има още много неща, които ще видят бял свят и ще разкриват корупцията във властта, пороците на системата и откровената наглост на определени хора.

И накрая, не се притеснявайте! Аз ще пиша само истината, ще спазвам етиката и правилата, няма да сляза на вашето ниво, няма да публикувам долнопробни компромати, няма да следвам логиката на онези, на които плащате- да качват порнографски материали, срещу опоненти, защото това е вашият начин, моят е друг.

Comments

comments