Млад дух и достойни старини! Сдружение „Ние, жените“ от село Бачево – в очакване на Тодоровден

76-13-81-020

В югозападния край на България, заключена между снежните върхове на три планини – Рила, Пирин и Родопите, се е ширнала Разложката котловина. Разпилени като мъниста в подножието на слънчевите й склонове, тукашните села, известни още като „Припеците”, вече ще откриете и на туристическата карта на България.

Село Бачево е мястото, което зарежда с тази красота и сила. С наближаването на Тодоровден, там кипи трескава подготовка. Тодоровден е празникът на Бачево.

Райна Самарджиева е председател на клуба „Движение – Ние, жените“ в китното българско селце. Сдружението събира жени, които макар и на възраст, са дейни и участват активно в подготовката на всеки празник, пазят и съхраняват традициите.

Райна Самарджиева разказва колко енергични, свежи и дейни са бабите щом дойде дума за девиза им „Прави добро”. Популярните баби от разложкото село са първи за празник и екскурзия, но където и да отидат, винаги гледат да оставят едно добро дело след себе си. Те са дейни участници в организацията на Тодоровден и Бабинден и създават незабравимо преживяване за гостите и жителите на Бачево.

Nie-jenite-300x195

„Прави добро!“

„През 1998 година група жени се събрахме и решихме да сформираме движение, с което да осмислим старините си. Девизът, под който се обединихме всички, беше „Прави добро”. Назовахме го Дружество „Българка”. Започнахме да участваме във всички благотворителни начинания. Посещавахме дневен център „Блян” в Разлог. Там са събрани деца с ментални увреждания.“, разказва Райна и продължава с гордост да говори за инициативите: „Два пъти посетихме Дом за стари хора – Радомир и Разлог. Срещнахме се с хората в пансиона в гр. Банско. Участвахме в събирането на помощи за Беслан (Русия). По наша инициатива в селото се събраха дрехи и пари за пострадалите от наводнението в с. Бисер. Всяка година на 1 март Баба Марта посещава детската градина в Бачево, подаряваме на децата изработени от нас мартеници. На 21 януари – Ден на родилната помощ, поднасяме грамоти за новородените деца. Връчваме поздравителни адреси на юбилярки.“

В момента, в сдружението членуват 32 жени, почти всички в пенсионна възраст. Те поддържат връзка с жените от село Скребатно. Присъединяват се към „Движение -Ние, жените”, благодарение на Здравка Чимева, и чрез него участват в редица събития, като коледни концерти на площада в Благоевград и Драма, балкански кулинарен фестивал.

„Движение – Ние, жените“

Сдруженията на „Движение – Ние, жените“ от Благоевград и Бачево, заедно с приятели от село Скребатно винаги посрещат Тодоровден в село Бачево.

А Бачево посреща Тодоровден в неповторима атмосфера – деца, младежи и възрастни в прекрасни носии. Гордост и радост са емоциите на този ден в селото. Жените приготвят ястия от местната кухня. Специално за туристите се пресъздават различни местни обичаи. Известен е ритуалът „Захранване на конете”: жените пекат специални обредни хлябове, с които се захранват животните за здраве и плодовитост. От незапомнени времена жителите на селото свързват тази традиция с „Конския Великден”, както народът нарича още празника. Гостите могат да нахранят конете с обредната пита, да ги яхнат и да се разходят наблизо, да се качат на каруца и да направят обиколка на селото. В местността „Власовица” се провежда традиционното за Тодоровден надбягване „Селска кушия” и надтегляне с коне.

Бачево – малко кътче от нашата страна, но изпълнено с дух…

Източник:https://zaistinata.com

Comments

comments