Млада дама си е харесала Мощанската къща в кв.“Вароша“, ще прави училище по дизайн. ОбС-Благоевград разреши

69807432_505887960187441_4915642181110202368_n

 

Мощанската къща е възрожденска постройка, паметник на културата в Благоевград. Изградена е в махалата Вароша в 1888 година, като годината е изписана на фасадния корниз. Сградата е двуетажна, квадратна със симетрична схема под влияние на пловдивската къща, но елементите от традиционното вътрешно и външно решение на традиционната възрожденска къща са запазени.  
В последните години в Мощанската къща са настанени детски художествени и музикални школи.

 

Днес,  на редовна сесия на ОбС-Благоевград, стана ясно, че 26-годишната Надежда Червенкова е харесала възрожденската къща и иска да създаде училище за мода и дизайн в нея.  Предложението, което официално бе внесено от Ивайло Златанов, предизвика сериозни  дебати и много въпроси от местните парламентаристи.

Много от тях изразиха съмнения към намеренията на Червенкова и несъгласие да бъде отдадена под наем, на частно лице Мощанската къща, в която и към момента има детски художествени и музикални школи. Гергана Янчева нарече предложението „Една жена мина и си хареса“ и допълни, че няма нищо против намеренията на Червенкова, но бе категорична, че не може с лека ръка,  да се дават забележителностите на Благоевград. „Още повече, има много други, свободни къщи в квартал „Вароша“, а ние да лишаваме децата, за да задоволим частен интерес, намирам за недопустимо.“,  каза още Янчева.

Зам.кметът Христина Шопова се изказа в подкрепа на идеята и Червенкова, като заяви, че децата няма да бъдат лишени от нищо, а ще бъдат преместени на друго място.

Младата дама бе поканена,  да се изкаже пред съветниците от Радослав Тасков, за да представи намеренията си и да ги обоснове.  От изказването и стана ясно, че е представител за България,  на италианско училище за мода и има планове, в няколко града в страната да създаде подобни училища.

Процедурата по откриване на частно училище е уредена в Закона за народната просвета, правилника за прилагането му, Наредба № 7/2001 г. По смисъла на закона „частно училище“ е такова, което е открито или преобразувано по искане на български физически или юридически лица, не е на бюджетна издръжка и ползва собствена или наета материална база. Процедурата има за цел легализиране дейността на частно училище. Този вид дейност се осъществява само след разрешение от страна на Министерство на образованието и науката. Разрешението се дава от под формата на заповед на министъра на образованието и науката, която се обнародва в Държавен вестник. Червенкова обаче, не е приложила никакви документи към молбата си, които да доказват, че тази процедура е стартирала или вече преминала, така че много съветници повдигнаха въпроса с легитимността на идеята й.

 

Червенкова заяви, че се занимава с мода цял живот, което на фона на възрастта и, прозвуча несериозно на част от съветниците. 26-годишната жена заяви още, че е общественик, който е достатъчно доказан и известен.  Тя показа  още силна амбиция и увереност, заявявайки, че е изключително влиятелна, върху определени групи хора, като  не изясни върху кои  и в какво точно се изразява влиянието и.

 

Въпреки всички въпросителни обаче, в крайна сметка, мнозинството съветници гласуваха в подкрепа на стартиране на процедурата и провеждане на търг. С 23 гласа “за”, 4 “против” и двама въздържал се  се реши, Мощанската къща да се предостави след търг, на собственичката на фирма “Пъпиаш” ЕООД Надежда Червенкова.

От наша проверка, стана ясно, че младата дама отдавна работи успешно с община Благоевград, което обяснява и пламенната защита от страна Христина Шопова и кмета Камбитов. Червенкова е била натоварена с отговорността, да  отговаря за Арт Базар по време на Франкофоли през месец юни, била част от организацията и на Jumaya Stage Fest, отново финансиран от община Благоевград.

 

 

Comments

comments