Митове и истини за заемите

Във вашата банка условията винаги ще бъдат по-изгодни

Не винаги! Вярно е, че получаването на заем в банка, с която кредитополучателят не е сътрудничил преди това, ще изисква малко повече време и предоставянето на информация за техните доходи. Но финансовата полза може да бъде много осезаема, така че трябва да сравнявате не само лихвите, но и други разходи, свързани с издаването на заем или лизинг. Размерът им може да зависи от финансовото състояние на кредитополучателя, от целта на заема, от бизнес стратегията и портфолиото от услуги на финансова институция.

Потребителски заем – най-скъпият вид заем

Въпреки че лихвените проценти по потребителските заеми са по-високи, отколкото при ипотечните кредити или лизинга, тези заеми са по-евтини от бързите кредити или индивидуалните кредитни карти, предлагани от банките. Положителното е, че тези заеми не изискват обезпечение, което ги прави най-добрият вариант за сравнително големи покупки или например за ремонт на дома.

Получаването на потребителски заем изисква безупречна кредитна история

Може да се получи заем, дори ако преди това беше възможно забавяне на плащанията. Вярно е, че трябва да се съобразим с факта, че възможният размер на заема ще бъде по-малък, а лихвата ще бъде по-висока, защото в очите на кредитора ще бъдете високорисков клиент.

Офертите на различни кредитори не се различават много

Разликите могат да бъдат огромни – до няколко хиляди евро! Общата стойност на заема се влияе от лихвения процент, определен от кредитора, таксата за изпълнение на договора и други плащания, тъй като някои кредитори начисляват допълнителна такса за обслужване на договора.

Източник: volksbankromania.ro

Comments

comments