Митове за лазерната епилация

Има няколко неоснователни мита около лазерното премахване на нежеланото окосмяване, които все още биват споменавани в ежедневието ни. Ето кои са те:

  • Лазерната епилация причинява рак. Митът, че терапията с лазер може да причини рак, е безсмислена. Лазерите са специално проектирани за лесното преминаване на топлинните импулси през клетките на кожата и насочването им само към космените фоликули, намиращи се на по-голяма дълбочина в кожата. Лазерите, използвани при лазерно обезкосмяване, произвеждат малко количество радиация. Не се смята обаче, че това лъчение е вредно и няма доказателства, че терапията с лазер причинява рак на кожата.
  • Лазерното обезкосмяване причинява безплодие. Отново няма доказателства за истинността на този мит. Лъчението на лазерите проникват само в кожата и не достигат или засягат други органи. Лазерната епилация обикновено е безопасна процедура, дори при третиране на чувствителни области като слабините и лицето.
  • Уредите за домашна лазерна епилация са също толкова добри, колкото тези, ползвани от козметик. Комплектите за домашно лазерно отстраняване на космите се предлагат на пазара и биват купувани от хора, които не желаят да посетят козметичен център. Не е невъзможно да видите ефект при ползването на такъв уред у дома. Въпреки това, те не са същите като мощните медицински изделия, използвани от квалифицирани специалисти.
  • Лазерното обезкосмяване всъщност води до повече окосмяване. Лазерът не води до растеж на нови косми. Ако това беше вярно, милиони хора, търсещи лек за плешивостта си, щяха да се подлагат на процедури за лазерна епилация.
  • Лазерната епилация не работи при хора с определени нюанси на косъма. Макар че е вярно, че епилацията се случва по-трудно при хора с рижо окосмяване, тъй като при тях пигментът, към който лъчите от лазера се насочват, го има в малки количества, днешните висококачествени лазерни системи са се развили достатъчно, за да преодолеят този проблем. Белите и сивите коси обаче не могат да се повлияят от лазера, тъй като тези цветове нямат пигментация.
  • Не можете да се подложите на епилация през лятото. Разбира се, че през летните месеци може да се подложите на епилация. Ако имате тен, това може да повлияе на способността на лазера да насочва лъчи към космените фоликули, но днес лазерните системи се използват при хора с по-тъмна кожа доста ефективно. Задължително е след процедура да използвате слънцезащитни продукти с висок защитен фактор
  • Лечението с лазер причинява изгаряния. Макар че е изключителна рядкост и често проблемът е временен, е възможно да се получат изгаряния, особено ако се третира по-тъмна кожа.

Ако търсите модерен и доказан център за лазерна епилация в София, можете да се доверите на лазерен център Satori.

Comments

comments