Миньорите поискаха оставката на Петкова

item_img53101

Със скандирания „Оставка” завърши срещата между енергийния министър Теменужка Петкова и миньорите от „Мини Марица-изток“. Разговорите, в които участва и синдикатът КТ „Подкрепа”, минаха през положителен резултат относно исканията на работниците.

Петкова разясни, че въглищата са базова суровина за цялата енергетика и ако цената им бъде увеличена, това ще доведе до поскъпване по цялата верига на производството. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Днес работници от държавното дружеството се събраха на протест в София. Те настояват за повишаване на цената на добиваните в комплекса въглища с 15%, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени. Миньорите настояват и за инвестиции в нова техника.

По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър смята, че трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Другата седмица Петкова ще посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи, стана ясно още на срещата.

Министърът реши да припомни на миньорите подобреното финансово състояние на дружеството. „Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена – за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява”, обясни тя.

За пример енергийният министър дадеобществената поръчка, която е в ход в момента и по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов Петкова няма вярна информация за случващото се в мините. „Това, което казахме на министърката е, че тя най-вероятно не получава вярната информация за случващото се в „Мини Марица Изток“. Нея я водят там на панорамата да гледа лъскавите багери и с това и се изчерпва представата за случващото се в мини „Марица Изток“, каза той.

Comments

comments