Министър Радев: Много е важно активната част на гражданското общество да участва в доброволното движение

GetImage

За втори път в София се проведе дискусионен форум, посветен на състоянието на доброволното движение в страната, както и за резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България. В рамките на срещата бяха представени мненията и опитът на доброволните формирования на София и Вълчедръм, както и на държавни и неправителствени институции, ангажирани с пожарната безопасност и защитата от бедствия.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев приветства участниците в кръглата маса и заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди. Той подчерта колко е важно активната част на гражданското общество да участва в доброволното движение. Министърът изрази надежда парламентът да приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила. Спомням си много добре, когато за пръв път през 2013 година представихме основните стъпки, които следва да бъдат направени, за да се изгради една жизнена среда за доброволните формирования, каза в приветствието си към участниците във форума председателят на парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Цветан Цветанов. Видно е, че Министерството на вътрешните работи поставя акцент върху изграждането на доброволните формирования в страната, заяви още Цветан Цветанов. Той призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци. Темата за доброволните формирования е важна за осигуряване на сигурността и превенцията на територията на общините, допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че Столичната община първа успя да окомплектова и обучи своето доброволно формирование, което получи своето кръщение при потушаването на пожара в Бистришко бранище – 67 изключително добре мотивирани и оборудвани хора.

Актуалното състояние на доброволното движение в България бе темата на доклада на главен комисар Николай Николов. Според представената статистика към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника. През изминалата годината доброволните отряди са участвали самостоятелно в ликвидирането на 501 произшествия. Главен комисар Николай Николов представи и част от предизвикателствата пред доброволното движение – създаването на целенасочена информационна кампания за набиране на доброволци, реализиране на по-добро и в пълен обем обучение на вече организираните доброволци, както и формирането на конкретен и работещ финансов механизъм за стимулиране на участващите в движението хора.

Comments

comments