Министър Йорданова: Скоро ще поискам уволнението на Гешев

Правосъдният министър ще внесе възможно най-скоро искане до Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в интервю за „Сега“ министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя коментира днешното решение на Конституционния съд, че министърът има право да иска уволнението на главния прокурор.

„Ние подготвяме поредното предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата предвид наличие на конституционни основания и във възможно най-скоро време то ще бъде внесено. Не казвам и че с едно искане ще изчерпим всички основания, нека да следваме процедурата“, каза министърката.

Според нея решението на КС е очаквано, а текстът, който конституционните съдии тълкуват е безспорен, и единствено мнозинството във ВСС и прокуратурата  са го тълкували по друг начин.

Йорданова отказа да разкрие какви факти ще съдържа искането й до ВСС. Но коментира, че очаква съветът „да прояви отговорност и мъжество и да разгледа по същество въпросите“. „Не търся сензация, настоявам да се прилага законът. Няма смисъл да спекулираме, преди документът да бъде завършен и внесен в компетентните органи“, обясни тя.

Тя коментира и искането на антикорупционната комисия КПКОНПИ в комисията да бъдат предоставени сигналите срещу Гешев, постъпили в МП и призоваването й да се яви там. „Сигналите се обработват. Не всеки сигнал, който може да твърди нарушение на Гешев, е в компетенцията на КПКОНПИ. Комисията ще получи всичко, което е в компетентността й в законовия едномесечен срок“, обясни Йорданова.

Очаквайте цялото интервю с министър Йорданова по-късно днес на сайта. Във видеото тя коментарите активността на прокуратурата и странния й синхрон с ДПС на тема „златните паспорти“, призоваването на премиера Кирил Петков от прокуратурата, както и кога ще има законопроект, свързан със санкциите „Магнитски“.

Comments

comments