Министър Божанов: Не сме в състояние на кибервойна

Не сме в състояние на кибервойна. Това увери министърът на електронното управление Божидар Божанов, който участва в един от дискусионните панели на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от в. „Капитал“. Министърът увери, че не се намираме в завишен фон на киберактивност. Коментирайки темата за военния конфликт в Украйна, министър Божанов посочи, че дълги години страната ни не е полагала необходимите грижи да осигури максимално своята киберзащита, заради което сегашното правителство трябва ускорено да наваксва някои дефицити.

По-критичните институции, които са по-важни и с повече регистри, са по-добре защитени, увери той. Божанов даде за пример Националната агенция за приходите (НАП), която, по думите му е със задоволително ниво на сигурност на информацията. Институции като общини например са по-слабо защитени, допълни още министърът. Той припомни, че в страната ни са блокирани 45 хил. IP адреса от Руската Федерация.

Министър Божанов подчерта, че правителството ще продължи да полага усилия за изграждането на системата за дигитална идентичност. Тя е в началото на електронното управление, каза той и даде като положителен пример държавата Естония.

Comments

comments