Министерството на спорта спира парите на футболни клубове през БФС

Министерството на спорта спира парите на футболни клубове през БФС, обяви министърът Красен Кралев по време на парламентарния контрол. За клубовете остава възможността да кандидатстват по програми директно в министерството.

Това обясни Кралев в отговор на въпрос на Никола Динков, свързан с оказана финансова помощ на отборите от Трета аматьорска лига.

„Към момента Министерството на младежта и спорта (ММС) не може да финансира клубове чрез БФС предвид констатацията на приключилата проверка на Българския футболен съюз, според която Българският футболен съюз трябва да възстанови 143 510.99 лева на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор с Министерството на младежта и спорта“, каза Кралев.

В началото на май беше съобщено, че проверката на ММС е установила нарушения при разходването на държавни средства. Това доведе до нови противоречия между министерството и БФС, като от футболния съюз отрекоха да са правени злоупотреби и изтъкнаха, че работят прозрачно

.Първите искри между министерството и БФС се забелязаха миналата есен след расисткия скандал около мача с Англия. Тогава Кралев и министър-председателят Бойко Борисов публично обявиха, че докато ръководството на футболния съюз не се смени, няма да предоставят повече средства. Това доведе до оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, който часове по-рано беше обявил, че няма да напуска поста.

В началото на тази година се разбра, че държавата е намалила силно парите, отпускани на Българския футболен съюз (БФС).

Кралев обяви в парламента, че за последните пет години общо 69 футболни клуба са кандидатствали по различни програми за финансиране от министерството на спорта, а 25 са били одобрени. В момента се очаква решението за осем проекта на футболни клубове

Comments

comments