Минималната заплата остава 460 лв., въпреки решението на съда

money3

Отмяната на постановлението за повишаване на минималната работна заплата за 2017 г. е пропуск на колегите от социалното министерство. Няма ситуация, в която да се намали минималната работна заплата. Това каза в фира на Nova финансовият министър Владислав Горанов. Той коментира решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени правителственото постановление от края на миналата година, с което кабинетът „Борисов 2“ определи минимално възнаграждение от 460 лв. за 2017 г.
По думите на Горанов е допусната процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да притиска пазара на труда“, заяви Горанов.
Горанов коментира, че ще се опитат да убедят съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лв. „Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, каза той.

Comments

comments